18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMoţiunea pune frână taxei auto

Moţiunea pune frână taxei auto

Pedeliştii doljeni sar la gâtul guvernului, pe care îl acuză că a pus bir pe capul şoferilor introducând taxa de primă înmatriculare. Soluţia la „prostia şi fudulia“ executivului este introducerea unei moţiuni simple, măsură anunţată ieri de deputatul PD-L de Dolj, Horaţiu Buzatu.

 

Guvernul trebuie să le dea banii înapoi şoferilor care şi-au cumpărat maşini şi au fost nevoiţi să plătească taxa de primă înmatriculare. „Taxa auto, de primă înmatriculare sau de mediu, cum i-o mai spune, evidenţiază incapacitatea guvernului de a identifica şi utiliza resurse noi pentru bugetul naţional după ce taxele vamale au fost desfiinţate odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Guvernul să le dea banii înapoi şoferilor pentru că această taxă a fost încasată nelegal“, a declarat Buzatu.

Deputatul a precizat că există hotărâri judecătoreşti în favoarea persoanelor care au dat executivul în judecată şi i-a îndemnat şi pe alţii să facă la fel. „Pentru cei jefuiţi de statul român este necesară o atitudine fermă. Păgubiţii nu trebuie să ezite în a acţiona statul în judecată. Noi le vom acorda asistenţă juridică. Mai grav este că, deşi exsită aceste hotărâri care atestă faptul că taxa este ilegală, autorităţile încasează în continuare bani, iar guvernul nu ştie de unde îi va da înapoi“, a completat deputatul PD-L.

Cu taxa la coafor

Cosmetizarea încadrării taxei din cea fiscală într-una de mediu este neconstituţională. O taxă de mediu există deja şi este inclusă în preţul carburanţilor. Asta înseamnă că şoferii vor plăti de două ori dările către stat. „Adoptarea unei eventuale taxe de mediu ar fi neconstituţională pentru că s-ar produce o dublă impozitare. Cum să introduci o astfel de taxă când chiar partidul care are ministru la Ministerul Mediului, UDMR, nu susţine acest lucru?“, a spus Buzatu.

Soluţia pentru a împiedica taxa să intre în vigoare ar fi introducerea unei moţiuni simple. „Vom introduce în dezbaterea parlamentului o moţiune simplă, care va fi redactată săptămâna viitoare. Dacă va fi adoptată, taxa auto în formula aberantă propusă de guvern ar trebui anulată, iar restituirea sumelor încasate ilegal se va putea face fără a se mai apela la instanţă“, a conchis deputatul PD-L de Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII