14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampioni la solicitări de finanţare

Campioni la solicitări de finanţare

Oltenia a depus proiecte privind reabilitarea infrastructurii de transport în valoare de peste 260 de milioane de euro, fiind pe primul loc în topul cererilor de finanţare UE. Autorităţile vor să reabiliteze peste 500 de kilometri de drumuri. 

 

Regiunea Sud-Vest Oltenia conduce în topul naţional al proiectelor destinate infrastructurii de transport, finanţate din fonduri structurale UE şi disponibile în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), pe axa prioritară 2 „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, domeniul major de intervenţie 2.1“ – „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene şi străzi urbane, inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură“. În regiunea Sud-Vest Oltenia se depuseseră până ieri 26 de proiecte, valoarea solicitărilor ridicându-se la 260,3 milioane de euro. Dintre judeţele regiunii, cei mai mulţi bani au fost ceruţi de Mehedinţi (104,58 milioane de euro), urmat de Olt (59,57 milioane de euro), Gorj (51,08 milioane de euro), Dolj (32,89 milioane de euro) şi Vâlcea (12,16 milioane de euro). La nivel naţional, pe axa prioritară privind transportul s-au depus până acum 56 de proiecte. Din totalul acestora, patru vizează construcţia sau reabilitarea de şosele de centură, 39 de proiecte au ca scop reabilitarea sau modernizarea de drumuri judeţene, iar 13 proiecte necesită finanţare pentru reabilitarea sau modernizarea de străzi urbane. Cele mai multe cereri de finanţare se înregistrează în Regiunea Sud-Vest Oltenia – 22 de solicitări, în valoare totală de 250 de milioane de euro. Urmează Regiunile Sud-Est (nouă cereri, 160 de milioane de euro), Nord-Est (nouă cereri, 95 de milioane de euro), Centru (trei cereri, 83 de milioane de euro), Vest (cinci cereri, 56 de milioane de euro), Nord-Vest (două cereri, 41 de milioane de euro, Sud (trei cereri, 15 milioane de euro). „Şapte din proiectele depuse au intrat deja la evaluarea tehnico-financiară. Ulterior, vor fi analizate de Comitetul Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC). Estimăm că primele proiecte vor fi contractate în cursul lunii martie“, a declarat Marilena Bogheanu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia.

Infrastructura socială, următoarea ţintă

Recent, a fost lansată şi axa prioritară 3 „Dezvoltarea infrastructurii sociale“. În cadrul acesteia, este vorba de reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate. Operaţiunile constau în reabilitarea, modernizarea şi echiparea spitalelor judeţene, dar şi a ambulatoriilor din spitale şi de specialitate. Activităţile eligibile se referă la reabilitarea şi modernizarea clădirilor, a utilităţilor generale şi specifice, achiziţionarea de echipamente, precum şi realizarea unor facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi fizice. În regiunea Sud-Vest Oltenia, este vorba de spitalele judeţene din Gorj şi Vâlcea, precum şi de ambulatoriile din regiune. La nivel regional, este disponibilă o sumă de 24,32 milioane de euro. Eligibile sunt autorităţile administraţiei publice locale (consilii judeţene şi locale), Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, precum şi parteneriatele între autorităţile administraţiei publice locale. Un proiect important pentru judeţul Dolj este „Reabilitarea şi modernizarea Drumului Judeţean DJ 561 Craiova – Podari – Segarcea“ în cadrul Phare 2004 – 2006, care costă 8,29 milioane de euro, din care partea de cofinanţare a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj este de 1,62 milioane de euro. Lucrările vor fi executate de firma Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 SRL Bucureşti. Trebuie spus că şi alte surse de finanţare aşteaptă să fie accesate. Craiova, alături de alte şapte oraşe din România, a fost aleasă „pol de creştere urban“, ce se referă la conceptul de zonă metropolitană. Această zonă ar mai cuprinde zece localităţi limitrofe: Podari, Işalniţa, Şimnicu de Sus, Gherceşti, Pieleşti, Breasta, Malu Mare, Bucovăţ, Mischii şi Cârcea. Zona ar putea obţine finanţare în cadrul axei 1 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile a oraşelor“, pentru care la nivel regional sunt alocate 197,9 milioane de euro. Partea de finanţare care i-ar reveni ar fi de 40% din această sumă, adică circa 80 de milioane de euro şi numai în cadrul POR. În acelaşi timp, s-au identificat 21 de teme majore, care ar putea fi finanţate atât în cadrul POR, cât şi în cadrul Programelor Operaţionale Sectoriale (POS) de Transport, de Mediu etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS