9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO problemă de sănătate personală

O problemă de sănătate personală

Cancerul de col uterin nu este o problemă de sănătate publică, susţin reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Dolj, în „Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin“.

 

 

Autorităţile medicale doljene susţin că „Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin“ nu face parte din evenimentele oficiale ale OMS, iar cancerul de col uterin este mai degrabă o problemă de sănătate personală, decât una de sănătate publică. Dr. Ştefan Popescu, directorul executiv adjunct al ASP Dolj, a declarat: „Cancerul de col uterin este o boală gravă care afectează totuşi un număr destul de mic de femei. Nu poate fi considerată o problemă de sănătate publică“.

Afirmaţiile directorului adjunct al ASP Dolj sunt susţinute de procentajul mic de depistări anul trecut, şapte la un număr de 947 de determinări, făcute prin programele naţionale de prevenţie.

 

1% dintre femei şi-au făcut un test Papanicolau

 

Cancerul de col uterin, alături de cancerul mamar, se află pe lista bolilor de a căror prevenire se ocupă din 2002 programele naţionale de sănătate finanţate de Ministerul Sănătăţii Publice.

În cadrul programului naţional de prevenire a cancerului, toate femeile active sexual au posibilitatea să efectueze o dată pe an, în mod gratuit, testul Papanicolau sau un examen citologic (citoscrin), o dată la doi ani.

Receptivitatea femeilor a fost însă sub orice aşteptări. În 2007 s-au făcut 947 de teste pentru determinarea cancerului de col uterin, în condiţiile în care populaţia feminină activă sexual (femeile între 15 şi 49 de ani) din Dolj depăşeşte 178.000. Situaţia este recunoscută de responsabilii din cadrul ASP Dolj, care susţin că din această vară cancerul de col uterin ar putea fi scos din programele naţionale. „În ultimii doi ani, aproximativ 1% dintre femei şi-au făcut un test Papanicolau prin programul naţional. Acest lucru arată că femeile sunt foarte greu de convins să meargă din proprie iniţiativă la medic, chiar dacă testul respectiv este gratuit“, a spus dr. Mihaela Sava, coordonatoare programe de sănătate în cadrul ASP Dolj.

 

Campanie

 

De partea cealaltă, companiile farmaceutice şi Asociaţia Europeană pentru Cancerul de Col Uterin (AECCU) isterizează populaţia feminină, lansând campanii de prevenire şi educare în legătură cu ceea ce ele numesc „a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul de sân“.

În perioada 21-28 ianuarie, în toată ţara se desfăşoară o astfel de campanie în cadrul căreia femeile sunt îndemnate să-şi amintească de testarea citologică şi de vaccinare.

Iniţatorii mizează şi pe faptul că în ultimii doi ani pe piaţa românească au fost lansate două vaccinuri care ajută la prevenirea cancerului de col uterin: Cervarix TM şi Silgard.

 

Vaccinarea

 

Cancerul de col uterin este o boală provocată de virusul papilloma. Infectarea cu papilloma se face prin contact sexual neprotejat. Până la 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu acest virus cândva în cursul vieţii. Dintre acestea, o mică parte vor dezvolta mai târziu cancer. Vaccinul împotriva cancerului de col uterin se administrează femeilor între 15 şi 20 de ani care nu şi-au început viaţa sexuală. Vaccinarea cu Silgard costă în jur de 1.350 de lei. El se administrează în trei doze (aproximativ 100 de euro/doza), într-o perioadă de şase luni.

 

Riscuri minime

Frecvenţa cancerului de col uterin în rândul populaţiei feminine rămâne o necunoscută pentru autorităţile medicale. Cele mai bune informaţii au fost oferite până acum de Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei. O evaluare pe primele cinci luni a desfăşurării acestui program a arătat că 3,2% din populaţia feminină a judeţului Dolj prezintă riscul de a dezvolta în viitor cancer de col uterin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII