16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVinovaţii fără vină

Vinovaţii fără vină

Rudele unei tinere care a decedat vineri seară susţin că ambulanţa pe care au chemat-o a ajuns foarte târziu pentru a mai salva viaţa fetei. Potrivit conducerii Autorităţii de Sănătate Publică Gorj, ambulanţa s-a deplasat cu 18 km/h.

 

 

 

Liliana Cimpoieru, de 20 de ani, din comuna Săuleşti, judeţul Gorj, a murit în faţa barului în care lucra. Tânăra se întâlnise cu doi prieteni în faţa localului şi i-a invitat pe aceştia înăuntru, însă nu a mai apucat să intre pentru că a căzut din picioare, decedând la scurt timp. Rudele tinerei şi clienţii aflaţi în bar au spus că au sunat imediat la ambulanţă, dar aceasta a ajuns după mai bine de o oră. „Am sunat de am înnebunit. Am dat zeci de telefoane şi tot degeaba. Târziu de tot, la vreo două ore, cred, a venit un echipaj, dar cred că nu avea nici o trusă medicală. Parcă aveau scule de lăcătuş. Ne-au cerut nouă vodkă în bar ca să sterilizeze un ac şi să poată să îi facă o perfuzie“, a spus Nicolae Răceanu, rudă cu victima.

Incidentul s-a petrecut în apropierea Centrului Medical de Permanenţă. Un cadru medical de aici a intervenit abia după 30 de minute pentru a acorda primul ajutor, până la sosirea ambulanţei, însă în zadar. Medicul Adriana Popescu a recunoscut că a ajuns la faţa locului după o jumătate de oră de la intrarea pacientei în stare de inconştienţă, dar a spus că aceasta nu mai avea puls. Medicul a precizat că, după încă o jumătate de oră, la faţa locului a ajuns şi echipajul Ambulanţei.

 

Conducerea ASP Gorj consideră că tânăra nu mai putea fi salvată

 

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj a efectuat o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat. Mariana Sfichi, directoarea ASP, a spus că echipa Ambulanţei şi medicul de la Centrul de Permanenţă din Săuleşti nu pot fi învinovăţiţi: „Au fost respectate toate procedurile, personalul şi-a făcut datoria, iar acuzaţiile care le sunt aduse nu sunt fondate. Maşina avea de parcurs 25 de kilometri în condiţii de ceaţă cu vizibilitate sub 20 de metri, pe drum acoperit cu gheaţă şi trebuia să oprească la trei treceri peste calea ferată. În aceste condiţii, echipajul a ajuns la locul solicitării în timp optim“. Mariana Sfichi a mai precizat că ambulanţa care s-a deplasat la intervenţie era o Dacie 4×4, dotată corespunzător cu medicamente în termen de valabilitate şi cu instrumentarul necesar pentru a participa la orice fel de intervenţie. Potrivit Marianei Sfichi, ambulanţa a parcurs 25 de kilometri în 46 de minute, ceea ce înseamnă că viteza de deplasare a fost de numai 18 kilometri pe oră.

Potrivit conducerii ASP Gorj, medicii legişti au stabilit că Liliana Cimpoieru a decedat din cauza unui anevrism aortic congenital (aorta a cedat şi tot sângele s-a scurs în corp), moartea survenind instantaneu. Mariana Sfichi a spus că va înainta un raport complet despre cele întâmplate la Ministerul Sănătăţii, dar că nu are motive să aplice vreo sancţiune.

 

Ambulanţa a întârziat poate 40 de minute

 

Conducerea Staţiei de Ambulanţă Gorj a precizat că maşina a ajuns cu întârziere din cauza condiţiilor de drum. Călin Neamţ, director adjunct la Staţia de Ambulanţă Gorj, a precizat că era ceaţă şi gheaţă: „Ambulanţa a întârziat poate 40 de minute, dar din motive strict obiective. Ceaţa era extrem de densă şi asta a făcut ca vizibilitatea să fie minimă. În plus, drumul era acoperit cu gheaţă şi polei şi numai o întâmplare a făcut ca la substaţie să se afle o maşină 4×4 care să poată să facă deplasarea la faţa locului. Echipajul nostru i-a făcut persoanei în cauză manevre de resuscitare când a ajuns, dar nu mai existau semne vitale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII