19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţii pentru repunerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii

Asociaţii pentru repunerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii

Proprietarii pe ale căror terenuri sunt instalaţiile de irigare pot beneficia de subvenţii de la stat, cu condiţia să se organizeze în asociaţii ale utilizatorilor de apă.

VÂLCEA. În judeţul Vâlcea, 14 localităţi de pe Valea Oltului pot beneficia de repunerea în funcţiune a infrastructurii de irigaţie, cu condiţia ca proprietarii să se constituie în asociaţii ale utilizatori.

„Până în prezent, singura organizaţie a utilizatorilor de apă este cea care funcţionează în zona Ioneşti. Guvernul este dispus să ajute la punerea în funcţiune a staţiilor de pompare, acolo unde acestea există deja, din perioada de dinainte de anul 1989. Punerea în funcţiune a acestor sisteme de pompare necesită sume mari, iar dacă nu există un anumit număr de solicitanţi, nu se pot realiza investiţiile respective. Prin numeroasele acţiuni pe care le-am avut în ultimele luni, am încercat să-i determinăm pe oameni să conştientizeze importanţa acestora, să-i impulsionăm să creeze astfel de organizaţii. Sistemul de irigaţii se impune, deşi în judeţul Vâlcea nu sunt probleme atât de mari cu seceta. Dar, din cauza lipsei irigaţiilor, potenţialul productiv are de suferit. Doar în sudul judeţului mai sunt unele alternanţe climatice“, a declarat Eugenia Bădele, consilier al Oficiului Judeţean pentru Consultanţă Agricolă (OJCA) Vâlcea.

Cu toate acestea, specialiştilor nu le sunt străine reticenţele agricultorilor.

„În Lunca Oltului este cel mai bun potenţial şi oamenii nu vor să beneficieze, în condiţiile în care sunt subvenţii pentru aşa ceva. Reprezentanţii noştri, dar şi cei ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea au fost în toate localităţile şi au încercat să popularizeze acest tip de subvenţii. Oamenii ar vrea, dar mai trebuie insistat. Ca instituţie, îi îndrumi şi încerci să îi ajuţi, dar nu poţi să îi constrângi. Problema este că oamenii sunt în vârstă şi nu mai au putere să se organizeze şi să mai alerge după documentaţie. Există o situaţie grea în mediul rural“, a mai precizat Bădele.

Valoarea subvenţiei pentru fiecare hectar de teren irigat s-a situat anul acesta la 700 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS