17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParteneriat pentru îngrijirea copiilor

Parteneriat pentru îngrijirea copiilor

„Consecinţe negative ale fenomenului migraţiei asupra copilului“ – aşa s-a intitulat manifestarea care a avut loc ieri la Arhiepiscopia Craiovei. Obiectivul întâlnirii a fost acela de a reuni organizaţii şi instituţii în vederea unui parteneriat şi a accesării fondurilor europene pe această problematică.

Arhiepiscopia Craiovei a găzduit ieri o manifestare deosebită, organizată de Asociaţia Vasiliada, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei. Intitulată sugestiv „Consecinţe negative ale fenomenului migraţiei asupra copilului. Necesitatea dezvoltării unui model de intervenţie la nivel comunitar“, dezbaterea a avut ca subiect condiţia copilului abandonat de părinţii plecaţi în străinătate, precum şi metodele de prevenire a acestui fenomen.

 

Fenomen îngrijorător în Dolj

 

În cadrul întâlnirii, participanţii au putut viziona documentarul „O problemă exponenţială“, realizat de Asociaţia Vasiliada în comuna Lipovu, unde numărul copiilor lăsaţi în grija rudelor este foarte mare.

Piesa de teatru forum „Tinereţe fără să înveţe şi viaţă fără de carte“, pusă în scenă de copiii de la Şcoala cu clasele I-VIII din Ocolna, comuna Amărăştii de Jos, a atins, de asemenea, o temă întâlnită adesea în comunităţile de etnie romă: abandonul şcolar.

„Realitatea ultimilor ani a evidenţiat o acută depreciere a relaţiei copil-familie, această stare de fapt având cauze complexe şi insuficient investigate: plecarea părinţilor la muncă în străinătate; lipsa timpului necesar pentru a acorda atenţia cuvenită copilului; ignorarea de către mediul familial şi comunitar a nevoilor şi preocupărilor micuţului. Toate acestea conduc la apariţia unor consecinţe şi comportamente negative, precum: neglijenţă, deficit afectiv, abandon şcolar, exploatare prin muncă, delincvenţă juvenilă, uneori chiar suicid al copilului. În judeţul Dolj, migraţia părinţilor la muncă în străinătate este principala cauză a deteriorării relaţiei copil-familie. Ca urmare a acestei situaţii, Asociaţia Vasiliada şi alte câteva organizaţii şi instituţii s-au întâlnit pentru a analiza această problemă şi a găsi metode pentru a o combate“, a declarat Stănulică Adrian, coordonator relaţii publice în cadrul Asociaţiei Vasiliada.

 

Memorandum de acţiune comună

 

Manifestarea a continuat cu un cuvânt adresat de ÎPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. Mihaela Paraschivescu, coordonatoarea Programului de finanţare proiecte pentru consolidarea democraţiei, din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, a precizat că această categorie de copii defavorizaţi are nevoie de atenţia şi implicarea întregii comunităţi şi de un sprijin concret pentru o evoluţie psiho-socială normală. În acest sens, în finalul manifestării de ieri, instituţiile şi organizaţiile participante au semnat o scrisoare de intenţie care va constitui punctul de plecare pentru elaborarea şi implementarea unui Memorandum de acţiune comună, care va consolida parteneriatul în perspectiva accesării fondurilor europene pe această problematică.

Organizat în cadrul proiectului „Ai dreptul să ştii!“ – care are ca scop creşterea gradului de cunoaştere şi respectare a drepturilor copilului, fiind finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti -, evenimentul de ieri a avut ca obiectiv conştientizarea opiniei publice din judeţul Dolj cu privire la situaţia copilului afectat de plecarea părinţilor la muncă în străinătate. Şi, nu în ultimul rând, implicarea instituţiilor/organizaţiilor preocupate de acest fenomen în acţiuni comune pentru combaterea şi prevenirea consecinţelor negative ale migraţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU