20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Strada plângerii

Strada Maria Tănase din Craiova este iarăşi sugrumată la intersecţia cu b-dul Nicolae Titulescu de constructorii canalizării, la nici un an de la blocajul provocat de schimbarea conductelor şi la doar câteva luni de la şantierul lărgirii intersecţiei. Cauza nesincronizării lucrărilor este incompetenţa consultanţilor, care văd implementarea proiectelor nu mai departe de colţul biroului.

Reabilitarea reţelelor de canalizare cu bani europeni în Craiova, prin proiectul ISPA, s-a remarcat prin puturoşenie, iar cel mai fidel barometru al incompetenţei factorilor implicaţi este breasla şoferilor, ajunşi în culmea exasperării. Intersecţia străzii Maria Tănase cu b-dul Nicolae Titulescu este din nou blocată, de această dată pentru decolmatarea conductei de canalizare. Se întâmplă la zece luni de când constructorul, Hidroconstrucţia SA Bucureşti, îşi ridicase cortul, după finalizarea lucrărilor de înlocuire a ţevilor de pe b-dul Nicolae Titulescu, perioadă în care aceeaşi intersecţie fusese mai bine de o lună înţesată de moloz şi utilaje. Între cele două intervenţii ale Hidroconstrucţia, locul de întâlnire a celor mai importante artere de tranzit ale Craiovei a mai fost ocupat şi de şantierul de reabilitare a drumurilor, când au fost amenajate aleile separate pentru virajul la dreapta. Şoferii care stau de ieri, din nou, cu sutele în intersecţia străzilor Maria Tănase şi Nicolae Titulescu spun că parcă văd un film prost a doua sau a treia oară. „O să trebuiască să ocolim Craiova ca să nu mai ajungem în intersecţia asta. Păi, asta este blocată de un an, continuu, iar acum văd că sapă ăştia iar la canalizare. La ce mai sapă, că şi anul trecut, şi anul ăsta au tras pe aici de ne-au înnebunit?“, şi-a exprimat indignarea Ion Banu, taximetrist.

 

Dacă e ordin…

 

Şeful de lucrări al Hidroconstrucţia SA, Dumitru Hornoiu, a declarat că firma lucrează în funcţie de ordinul dat de beneficiar, respectiv Compania de Apă „Oltenia“ SA, prin unitatea de implementare a proiectului ISPA (PIU). „Acum am primit instrucţiunea de lucru din partea beneficiarului, acum intervenim. Nu este vina noastră, nici noi nu avem de câştigat că deplasăm echipamente şi oameni dintr-un loc în altul şi mai ales într-o intersecţie în care am mai fost“, a arătat Hornoiu. El nu a comentat cauzele nesincronizării lucrărilor, dar a recunoscut că, tehnic, cele două intervenţii puteau fi executate în acelaşi timp. Dumitru Hornoiu susţine că până la sfârşitul acestei săptămâni intersecţia va fi descongestionată.

 

Alt contract

 

Compania de Apă a decis decolmatarea canalizării de pe strada Maria Tănase abia în octombrie 2007, la sugestia consultanţilor, deşi reţeaua fusese filmată cu ani buni înainte de Rabmer Bau GmbH şi se cunoştea că este nevoie de o intervenţie. Reprezentantul PIU, Ovidiu Mihalcea, spune că lucrările prezente fac parte din alt contract, cu alte cuvinte, nu e aceeaşi mâncare de peşte ce se lucrează acum şi ce s-a făcut în decembrie 2006 – ianuarie 2007, deci nu puteau fi comasate proiectele. „E adevărat că ordinul de decolmatare a fost dat acum. De fapt, anul trecut nu s-a lucrat pe strada Maria Tănase, ci pe b-dul Nicolae Titulescu. Era vorba de desfiinţarea canalizării de sub linia de tramvai. Era altceva, alt contract. Acum se lucrează după un contract pe linie de reabilitare a canalizării“, a spus senin Mihalcea.

 

Surprizele abia încep

 

Un nou şantier va fi deschis la intersecţia străzilor Opanez cu Nicolae Titulescu, pentru decolmatarea unei canalizări la racordul căreia s-a mai lucrat şi în ianuarie. Pentru că asistenţilor proiectului ISPA le-a fost greu să calculeze astfel încât să nu se spargă străzile de două – trei ori pe an, Hidroconstrucţia şi partenerii care s-au angajat la treaba realizării şi reabilitării canalizării în Craiova vor interveni, cel mai probabil, săptămâna viitoare în zona menţionată. „Acelaşi gen de lucrări care se execută acum pe strada Maria Tănase vor fi desfăşurate pe strada Opanez. Am primit deja ordinul“ este vestea rea pe care Dumitru Hornoiu, de la Hidroconstrucţia, le-o dă craiovenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII