20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnde au dispărut banii datoraţi de Daewoo?

Unde au dispărut banii datoraţi de Daewoo?

Preşedintele PLD, fost consilier prezidenţial, Theodor Stolojan, a declarat ieri, la Craiova, că statul român a pierdut urma a sute de milioane de dolari de la Daewoo România, reprezentând datoria pe care producătorul de automobile o avea către Daewoo Coreea pentru componentele auto furnizate.

„Înainte de anul 2000, când au început problemele cu Daewoo Coreea, Daewoo România a început să nu mai plătească datoriile pentru componentele auto. Ca economist, mă întreb unde s-au dus aceste sute de milioane de dolari. Cred că nimeni nu mai este dispus acum să investigheze acest lucru. Probabil că o parte din bani au acoperit pierderile cauzate de scăderea producţiei“, a spus Stolojan. Acesta a precizat că nu contestă meritul guvernului pentru venirea Ford la Craiova, lucru considerat de el foarte important, dar a adăugat că negocierile s-au purtat pe mai multe planuri, lucru care a făcut ca producătorul român să plătească doar 60 de milioane de dolari pentru răscumpărarea datoriilor şi a acţiunilor de la lichidatorul Daewoo Coreea.

„Anul trecut, o delegaţie prezidenţială s-a deplasat în Coreea de Sud, unde a discutat cu preşedintele ţării despre problema datoriilor. După ce vizita a fost întoarsă, problema a fost închisă“, a spus Stolojan, care a explicat bunăvoinţa sud-coreenilor prin faptul că aceştia au afaceri de viitor în România.

Ulterior, altă delegaţie prezidenţială a vizitat sediul Ford din America, întâlnire în urma căreia s-a stabilit preţul aproximativ al vânzării Daewoo România către Ford. „Atunci s-a ajuns la o înţelegere tacită ca preţul plătit de Ford să fie relativ apropiat de preţul pe care Daewoo trebuia să-l plătească pentru stingerea datoriilor către lichidatorul din Coreea“, a mai spus Stolojan. În cele din urmă, înţelegerea a fost respectată. Americanii au plătit 57 de milioane de euro, sumă apropiată de cele 60 de milioane de dolari plătiţi de Daewoo România coreenilor.

Cioroianu: „Dacă ne cereau banii, intram în faliment“

Liderul de sindicat la producătorului român de automobile, Ovidiu Cioroianu, a explicat că datoriile de sute de milioane de dolari se regăsesc în investiţii şi pierderi. „Este vorba despre aproximativ 525 de milioane de dolari pe care trebuia să-i plătim coreenilor. Cu aceşti bani s-a continuat producţia şi s-au achiziţionat terenurile care vor reveni AVAS şi care nu au făcut obiectul tranzacţiei cu Ford“, a spus Cioroianu.

Liderul de sindicat a precizat că Daewoo ar fi intrat în faliment dacă firma-mamă din Coreea ar fi somat-o să plătească banii. „Era interesul lor să nu ne someze să plătim. Conform legii Daewoo, după cei şapte ani în care au beneficiat de facilităţi, coreenii trebuia să menţină activitatea încă şapte ani. În caz contrar, erau obligaţi să returneze facilităţile primite“, a explicat Cioroianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII