14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTabăra de la Tismana, la un pas de retrocedare

Tabăra de la Tismana, la un pas de retrocedare

Terenul pe care este amplasată Tabăra pentru Tineret de la Tismana, Gorj, este revendicat de măicuţele de la mănăstirea din localitate, care au obţinut şi două hotărâri judecătoreşti favorabile.

Gorj. Comisia judeţeană de fond funciar a avut vineri de dezbătut un dosar greu, care a vizat retrocedarea către Mănăstirea Tismana a Taberei pentru Tineret din oraş. Reprezentanţii măicuţelor au obţinut până în prezent două hotărâri judecătoreşti, prin care i se recunoaşte Mănăstirii Tismana dreptul de proprietate asupra terenului pe care se află amplasate mai multe clădiri ce adăpostesc spaţii de cazare. Imobilele respective sunt în proprietatea Agenţiei Naţionale pentru Tineret şi oferă găzduire elevilor şi tinerilor care vin să îşi petreacă vacanţa în acest loc. Cu toate că s-a încercat găsirea unei soluţii pentru a evita intrarea în impas – privind funcţionarea în continuare a instituţiei, nu s-a reuşit deocamdată să se ajungă la un compromis între conducerea Direcţiei Judeţene de Tineret, Primăria Tismana şi Mănăstirea Lainici.

Încurcături

Terenul în suprafaţă de aproximativ un hectar a constituit în urmă cu mai mulţi ani obiectul unui schimb între Primăria Tismana şi mănăstire. Odată cu apariţia legilor fondului funciar, aceasta din urmă a încercat să îşi revendice proprietăţile confiscate de stat. După ce au ajuns la înţelegerea legată de schimbul terenului pe care se afla tabăra şi au primit o suprafaţă de pământ pentru a o lăsa pe acelaşi amplasament, măicuţele s-au răzgândit şi au anulat totul în instanţă. Potrivit legislaţiei, mănăstirea nu a pierdut dreptul de proprietate asupra hectarului de teren, lucru recunoscut şi de judecători. Cu toate că nu mai au altceva de făcut decât să elibereze un titlu de proprietate pentru mănăstire pe terenul de sub tabără, membrii Comisiei judeţene de fond funciar au ezitat vineri să facă acest lucru, considerând că este cazul ca preşedintele Comisiei locale Tismana să ceară şi părerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Primarul nu are speranţe

La dosarul de retrocedare a suprafeţei de teren se află depus un inventar realizat în 1949 cu toate proprietăţile Mănăstirii Tismana. Între acestea se află şi terenul cu pricina. „Noi am mai încercat să le retrocedăm pe unde  s-a putut şi să le eliberăm titluri de proprietate, dar nu peste tot se poate acest lucru, pentru că au deja titluri de proprietate şi alţi cetăţeni din oraş pe terenurile respective. Am apelat la înţelegerea maicilor să le oferim teren din fondul primăriei, acolo unde s-a putut. Ar fi o soluţie şi aceasta, să le dăm titlu pe un teren amplasat în altă parte. Nu se poate face însă acest lucru, pentru că mănăstirea doreşte exact pământul pe care este tabăra. Acolo sunt imobile de utilitate publică şi, în cazul în care se va ajunge la retrocedare, vor fi puse în situaţia să răscumpere clădirile respective, în urma unei evaluări. Este oricum greu de spus ce se va întâmpla cu tabăra în condiţiile în care mănăstirea va primi titlul de proprietate pe teren. Cert este că proprietarul unui teren are drept de acces la imobilele construite“, a declarat primarul din Tismana, Costel Buzianu.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU