19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGuvern PNL-PD-PLD sau de uniune naţională

Guvern PNL-PD-PLD sau de uniune naţională

Preşedintele PD Dolj, Radu Berceanu, a afirmat sâmbătă că, dacă este adoptată moţiunea, iar primul guvern, care va fi probabil format din PD-PLD-PNL, nu va primi votul de învestitură, atunci se va opta pentru un guvern de uniune naţională.

Liderul democraţilor doljeni a apreciat că, dacă moţiunea nu va trece, PSD va avea mari probleme interne, întrucât parlamentarii ce nu se vor prezenta la vot se situează în afara partidului.

Berceanu a subliniat că moţiunea va fi votată de parlamentarii PD şi PLD, singurele probleme care ar putea apărea fiind din partea reprezentanţilor PSD.

 

„Dacă moţiunea nu trece, în PSD va fi o mare problemă“

 

„PD a luat toate măsurile ca toţi parlamentarii să fie prezenţi la vot şi să voteze moţiunea. La fel a făcut şi PLD. Depinde ce o să facă însă PSD, pentru că aici sunt mulţi care au semnat pentru moţiune, dar au altă opinie. Dacă moţiunea nu trece, în PSD va fi o mare problemă“, a spus Berceanu.

Senatorul PD a mai spus că, dacă moţiunea nu va fi adoptată, „aroganţa“ guvernului va creşte „exponenţial“. „Dacă moţiunea nu trece şi guvernul Tăriceanu II rămâne, aroganţa şi autoîncrederea pe care o vor da în această situaţie actualului guvern vor creşte exponenţial şi va trebui să avem nişte prăjini cu prelungitor ca să mai ajungem la nasul guvernanţilor“, a afirmat Berceanu.

El a adăugat că, dacă moţiunea este adoptată, preşedintele Traian Băsescu are responsabilitatea de a nominaliza o persoană care să obţină majoritatea parlamentară pentru Cabinetul său.

„Domnul Băsescu a anunţat la televizor că va încerca un guvern al Alianţei DA, pentru că tot cu Alianţa a fost ales la rândul său preşedinte. Alianţa a plecat la drum cu patru roţi: două PNL şi două PD. Între timp, o roată a rămas liberală, iar alta a apucat-o pe alt drum. O să-şi dea seama că au greşit şi vor regreta“, a spus Berceanu referindu-se la PNL.

Băsescu va încerca să refacă „vehiculul“

 

Potrivit acestuia, Traian Băsescu va încerca să refacă „vehiculul“, iar dacă va reuşi, după trecerea moţiunii, va fi un guvern PNL-PD-PLD. „Dacă această variantă nu va fi agreată, la a doua încercare se va merge pe un guvern de uniune naţională“, a adăugat Berceanu. El a explicat că nu se poate spune cine va face parte din structura unui astfel de Cabinet, întrucât vor urma negocieri, şi este „prematur“ să spui cine va forma guvernul de uniune naţională. Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi seară, într-o emisiune la TVR, că, dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată de parlament, va încerca formarea unui guvern PD-PNL-PLD, cu un premier democrat. Vineri, într-o emisiune la RRA, Băsescu a declarat că, dacă guvernul PD-PNL-PLD nu va fi acceptat, va propune un guvern de uniune naţională, chiar cu partide despre care nu crede că acum ar trebui aduse la guvernare.

 

Stoica: Anticipatele ar fi cea mai bună soluţie

 

Preşedintele CRN al PLD, Valeriu Stoica, a declarat sâmbătă, la Timişoara, că, imediat după adoptarea moţiunii de cenzură, cea mai bună soluţie ar fi să se organizeze alegeri anticipate. Stoica a declarat că este dificil de făcut o previziune în România, dar el face o predicţie: moţiunea va trece. „După moţiune va exista cu siguranţă o schimbare şi lucrurile nu vor mai fi ca înainte, adică se va şti care sunt identităţile de stânga şi de dreapta. România are nevoie de oameni politici cu idei, cu politică limpede pentru ţară, şi nu de oameni care încearcă să ţină cu dinţii de scaun. PLD crede că România are nevoie de o guvernare de dreapta“, a precizat Stoica. El a adăugat că toţi parlamentarii PLD vor fi prezenţi şi vor vota această moţiune. „PLD şi PD vor vota moţiunea. De data asta mă bazez şi pe PSD. În acest moment, în PSD există oameni lucizi, care au sesizat criza în care se află partidul lor. PSD şi PNL vor fi marii perdanţi dacă nu va trece moţiunea, şi spun asta pentru PSD: dacă va vota, îşi va clarifica statutul de partid de stânga şi va ieşi din ambiguitatea în care se află. Sper că PSD îşi va mobiliza parlamentarii să voteze. PLD va fi în stare să recupereze electoratul PNL-ului“, a adăugat Valeriu Stoica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII