14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljManagerii de şcoli, pierduţi în licitaţii

Managerii de şcoli, pierduţi în licitaţii

Directorii unităţilor de învăţământ doljene s-au confruntat din nou ieri, în cadrul şedinţei lunare cu aceştia, cu obligaţiile care le revin o dată cu titulatura de manager de şcoală. Codaşi la cheltuirea banilor, ei au fost criticaţi chiar şi de primul-ministru al României şi au trimis învăţământul doljean la sfârşitul clasamentelor Ministerului Educaţiei.

De la achiziţii şi investiţii, organizarea de licitaţii şi întocmirea de rapoarte şi note de fundamentare, până la cheltuirea rapidă şi eficientă a fondurilor de la guvern pentru infrastructura şcolară, managerii de şcoli au încercat să înveţe cum să facă faţă economiei de piaţă. Principala problemă cu care se confruntă directorii rămâne însă cheltuirea banilor, aceştia încurcându-se deseori în toate legile şi procedurile de licitaţie pe care trebuie să le respecte.

Prin patru hotărâri guvernamentale, Doljul ar trebui să primească pentru reabilitări şi utilităţi 420 de miliarde de lei vechi. „Până acum am virat şcolilor care au început lucrările 145 de miliarde, dar s-au cheltuit 36% din aceşti bani. Am primit solicitări din partea unor unităţi de învăţământ care au cheltuit sumele alocate iniţial pentru încă 100 de miliarde şi în curând vom avea şi aceşti bani. Nu ştiu însă cum vor reuşi celelalte şcoli să cheltuiască sumele alocate efectiv şi dacă vor reuşi să facă lucrări care să ajungă la valoarea fondurilor ce ne-au fost alocate“, a explicat Eugen Răduţ, contabilul-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Şi primul-ministru al României a aflat că managerii doljeni nu prea ştiu cum să investească banii primiţi, aceştia încurcându-se chiar şi la centralizarea datelor. „Nouă ne-au trmis nişte date, prefecturii alte date, care au ajuns pe masa primului-ministru şi pentru care noi a trebuit să dăm explicaţii în faţa inspectorilor de la Ministerul Educaţiei. Am invocat şi noi faptul că nu există forţă de muncă în construcţii şi că aceia care dau cu mistria sunt cei care nu au plecat în străinătate pentru că nu ştiu meserie, dar şi timpul îndelungat al procedurilor de licitaţie“, a spus Răduţ.

 

„Înduioşaţi-l pe primar, curtaţi-o pe primăriţă“

 

Cu toate că de ani buni zeci de şcoli doljene nu au mai primit autorizaţie de funcţionare pentru că nu au grupuri sanitare în interior şi nici canalizare, managerii nu au întocmit nici până acum studii de fezabilitate pentru a putea începe lucrările. „Starea imobilelor din Dolj este precară, nu au autorizaţii de funcţionare, nu au apă, grupuri sanitare, dar nu putem accesa banii pentru utilităţi pentru că directorii nu au prezentat studii de fezabilitate. Comunităţile locale trebuie să înţeleagă că trebuie să sprijine şcoala, studiile de fezabilitate trebuie plătite de la bugetele locale, directorii trebuie să aibă intervenţii în şedinţele de consiliu local. Abilităţile manageriale constau în capacitatea de a comunica şi negocia. Înduioşaţi-l pe primar, curtaţi-o pe primăriţă! Trebuie să rezolvaţi problemele pentru că altfel nu veţi primi autorizaţie de funcţionare. Eu nu vă spun basme, şurubul se strânge“, a precizat Eugen Răduţ. De la anul, managerii nu vor mai primi bani pentru şcoli decât dacă prezintă înainte studii de fezabilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU