17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMiliarde pentru reabilitarea unor şcoli desfiinţate

Miliarde pentru reabilitarea unor şcoli desfiinţate

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a alocat miliarde de lei pentru mai multe şcoli din judeţul Gorj care s-au desfiinţat.

Şcoala din satul Socu, comuna Bărbăteşti, a primit, în decursul a doi ani, de la MECT peste 2,7 miliarde de lei, deşi aceasta nu mai funcţionează. Anul trecut, fondurile au fost alocate direct Primăriei Bărbăteşti pentru şcoala din satul „Soci“, aşa cum apare în hotărârea prin care s-au acordat banii, însă unitatea de învăţământ nu mai funcţiona din 2005. Banii primiţi, 1,4 miliarde de lei, au fost folosiţi pentru reabilitarea Şcolii generale din Bărbăteşti. În acest an, MECT a mai alocat 1,35 miliarde de lei tot pentru şcoala din Socu, dar prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj. Primăria Bărbăteşti a continuat lucrările la Şcoala generală, în speranţa că banii alocaţi pentru unitatea de învăţământ desfiinţată vor ajunge pentru decontarea acestor modernizări. Acum însă, conducerea ISJ Gorj susţine că nu poate aloca aceşti bani pentru decontarea lucrărilor de modernizare efectuate la Şcoala generală din Bărbăteşti, atâta timp cât fondurile s-au alocat pentru cea din Socu. „Eu am făcut şcoala. Lucrările sunt finalizate. Noi nu am cerut bani pentru şcoala de la Socu“, a spus primarul comunei Bărbăteşti, Constantin Pătraşcu.

Cornel Popescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a spus că banii nu pot fi folosiţi, pentru că pe hotărâre scrie că au fost daţi şcolii din Socu şi că trebuie făcute demersurile necesare pentru a o modifica.

Marius Iorga, inspectorul pentru reabilitări din cadrul ISJ Gorj, a precizat că greşeala aparţine coordonatorului programului de reabilitare, care a fost întocmit în anul 2005.

Şcoala din Piscoiu, reabilitată, deşi este închisă

O situaţie asemănătoare este întâlnită şi în comuna Stejari. Pentru Şcoala cu clasele V-VIII din satul Piscoiu s-au alocat 2,3 miliarde de lei, dar unitatea de învământ a fost închisă, elevii fiind mutaţi la şcoala din centrul comunei. Conducerea Primăriei Stejari vrea totuşi să reabiliteze localul şcolii, pentru a muta aici elevii claselor primare şi pe cei de grădiniţă. „Se vor reabilita acoperişul şi tavanele. De asemenea, se va monta o centrală termică şi se va construi un grup sanitar modern. Sperăm că până în decembrie se vor finaliza lucrările“, a precizat Janina Călinoaia, primarul localităţii.

Bani pentru o şcoală care se va desfiinţa

Altă situaţie stranie este înregistrată în comuna Săcelu. Pentru şcoala primară din satul Maghereşti s-a alocat de către MECT suma de 1,5 miliarde de lei, în condiţiile în care autorităţile susţin că în câţiva ani se va închide, din lipsă de elevi. În prezent, la această şcoală învaţă 14 copii. Viceprimarul comunei Săcelu, Sabin Popescu, a spus că s-au făcut mai multe erori în proiectarea lucrărilor de modernizare: „Proiectantul nu s-a deplasat în teren şi au apărut mai multe greşeli. Astfel, centrala termică apare ca amplasată în cancelarie. În proiect mai figurează şi realizarea unui puţ de mare adâncime, care costă 500 de milioane de lei, în condiţiile în care la 20-30 de metri se află conducta de alimentare cu apă a comunei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS