11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTratamentul psihoterapeutic al relaţiilor din trecut

Tratamentul psihoterapeutic al relaţiilor din trecut

Fiecare dintre noi am trăit de-a lungul vieţii, poate mai des decât ne-am fi dorit, relaţii care ne-au rănit sufletul. Indiferent că este vorba de relaţiile dintre partenerii de cuplu, fie că este vorba de foşti colegi de serviciu, parteneri de afaceri, prieteni, părinţi, fraţi sau surori…

Toate aceste relaţii din trecut ne-au făcut să trăim momente de furie, ostilitate, chiar ură şi poate deseori am simţit nevoia de răzbunare, nedreptate sau neputinţă. Din nefericire, astfel de relaţii neîncheiate ne macină psihic, ne fac să le întoarcem pe toate părţile, să ne imaginăm situaţii trăite în trecut, derulându-se în fel şi chip, noi devenind pătimaşi creatori de scenarii imaginare, alimentându-ne astfel suferinţa şi tristeţea.

De obicei, aceste scenarii imaginare se desfăşoară incendiar, noi retrăind la nesfârşit, ca şi când am fi prinşi într-un carusel al gândurilor aproape obsesive, poveşti din trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat. În aceste momente pierdem simţul de autoconservare şi ne agresăm singuri psihicul. Fără să realizăm acest lucru.

Psihologii arată că, dacă am efectua o scală a traumei trăite într-o relaţie conflictuală din trecut şi i-am da valoarea unu, în momentul în care s-a produs şi am trăit-o în realitate, de exemplu, după câteva „scenarii imginative“ ale minţii noastre aceeaşi traumă ar avea o valoare multiplă cu numărul reluărilor ei din mintea noastră. Dacă am reluat-o de zece ori, ne-ar afecta de zece ori mai puternic decât în momentul în care s-a produs obiectiv. Acest proces de amplificare al emoţiilor negative nu face decât să înrădăcineze puternic toate emoţiile şi trăirile negative, dureroase, din trecut. Pericolul este că, după câtva timp, nu mai putem face distincţia clar între adevărata intensitate a acestor trăiri conflictuale din acel moment şi ceea ce ne imaginăm în prezent că am trăit atunci.

Când insistăm permanent pe amintiri legate de durere, de violenţă, de abuz sexual, fizic sau verbal, pe trădare sau culpabilizare, blocăm creativitatea şi capacitatea de a crea relaţii personale în prezent.

Pentru a ne vindeca de sentimentele şi durerile care au luat naştere din aceste relaţii, este important să ştim că ele ne consumă timpul şi energia. E îngrozitor de trist să nu ştim cât de facil ne lăsăm furaţi de aceste gânduri şi trăiri care aparţin trecutului, de uşurinţa cu care acceptăm să investim din preţiosul timp din prezent într-un trecut care există, din păcate, doar în mintea noastră.

Cel mai important capital al nostru este timpul. Din ce în ce mai mulţi dintre noi începem să realizăm acest lucru. Un investitor, ca să aibă profit, trebuie să ştie care sunt cele mai profitabile afaceri. Atunci când investim în trecut putem să spunem că am făcut o investiţie dezastruoasă şi ne aşteaptă falimentul. Pentru că investim în ceva care nu este profitabil. Din trecut este bine să uităm greşelile şi să le ştergem. Oricum ocupă loc şi generează durere şi să le transformăm în experienţe. Să învăţăm cum anume NU trebuie să mai procedăm, să mai acţionăm, să mai gândim. Apoi putem face o listă cu toate persoanele cu care avem relaţii conflictuale, dureroase, neterminate, inegale şi nedrepte, mai ales când este vorba de părinţi şi să aplicăm la ele experienţa şi înţelegerea pe care am căpătat-o în ceea ce numim experienţa de viaţă acumulată de atunci, de când le-am trăit până în prezent. S-ar putea să trăiţi surprize de proporţii când realizaţi din perspectiva prezentului că lucrurile stau altfel decât aţi crezut atunci. Şi dacă vă judecaţi părinţii că au fost prea severi, acum cu experienţa de părinte, la rândul vostru, lucrurile stau cu totul altfel. Însă, indiferent dacă găsiţi sau nu explicaţii la relaţiile din trecut este indicat să vă deconectaţi şi să vă eliberaţi de ele, propunându-vă la modul conştient acest lucru. Nu este indicat să vă lăsaţi deturnaţi de la incapacitatea de a înţelege cum anume a contribuit persoana respectivă cu ceva pozitiv la viaţa dumneavoastră. Este bine să căutaţi, oricât de greu ar părea, până când o veţi putea face uşor şi cu reală recunoştinţă. Spuneţi-le că sunteţi recunoscători pentru rolul pe care l-au jucat în viaţa dumneavoastră.

Imaginaţi-vă apoi şi simţiţi cum tăiaţi legăturile cu aceste circuite, cum energia prezentului nu se mai iroseşte în aceste legături şi apoi conştientizaţi că sigilaţi fiinţa dumneavoastră cu energia portocalie a iubirii şi acceptării din prezent. Încercaţi să vă concentraţi atenţia asupra relaţiilor afectuase din prezent şi umpleţi fiinţa dumneavoastră cu iubire, încercând să obţineţi vindecarea şi iertarea atât de benefică psihicului, cât mai ales sufletului fiecăruia.

Material realizat de Gina Chiriac, psihoterapeut la Clinica „Grigorie Decapolitul“ din Craiova, situată în incinta Liceului de Chimie, tel. 0744.545.352

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII