9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞase ani de la doborârea Gemenilor

Şase ani de la doborârea Gemenilor

Astăzi se împlinesc şase ani de la tragedia care a zguduit întreaga lume, indicând noul inamic de după Războiul Rece – terorismul organizat.

Atentatele de pe 11 septembrie 2001 din SUA, soldate cu cele mai multe victime din istorie, au fost comise de 19 membri ai reţelei al-Qaida, care au deturnat patru avioane comerciale pentru a lovi turnurile gemene World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului. Atacul terorist s-a soldat cu moartea a 2.973 de persoane, dintre care 2.749 la New York. Turnurile gemene, cei mai înalţi zgârie-nori din New York, au fost lovite la interval de câteva minute de avioane deturnate de terorişti kamikaze.

America nu mai e invincibilă

Primul avion, un Boeing 767 al companiei American Airlines, avea 92 de persoane la bord, printre care cinci terorişti, şi a lovit unul dintre turnuri la ora locală 8.46, formând o breşă uriaşă la etajele superioare ale clădirii. La 9.03, al doilea Boeing 767, al United Airlines, cu 65 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn, tragedia fiind surprinsă în direct de televiziunile din toată lumea. La ora 9.38, un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, printre care şi cinci terorişti, a lovit Pentagonul, făcând o gaură imensă în faţada de vest a Ministerului american al Apărării. Al patrulea aparat, un Boeing 757 al United Airlines, cu 44 de persoane la bord, printre care şi patru terorişti, s-a prăbuşit pe un câmp în statul american Pennsylvania, situat în estul ţării. Obiectivul clar al „piraţilor aerului“ a rămas necunoscut, ca şi circumstanţele exacte ale catastrofei. Unii dintre pasagerii avioanelor deturnate, care au fost informaţi telefonic de ceea ce se întâmplase la New York, au încercat să opună rezistenţă teroriştilor la bordul aparatelor de zbor.

Războiul fără rezultat

Cele două turnuri World Trade Center s-au prăbuşit într-un nor de praf şi moloz. Turnul sudic a cedat la ora locală 10.05 (17.15, ora României), iar cel nordic, 23 de minute mai târziu. Sute de persoane care nu au putut fi evacuate, precum şi membri ai echipelor de salvare care au încercat imposibilul au fost îngropaţi de vii, în timp ce cartierul Manhattan a fost acoperit în întregime de nori de fum negru şi praf. În acea seară, în timp ce nordul de praf de la World Trade Center învăluia New York-ul, iar incendiul de la Pentagon înroşea cerul Washingtonului, „noaptea s-a aşternut peste o lume diferită“, potrivit lui George W. Bush. Afganistanul a fost pârjolit, dar nu învins de trupele americane şi aliate, iar în Irakul de după răsturnarea lui Saddam Husein regiuni întregi sunt paralizate de violenţe. Războiul din Irak s-a soldat deja cu moartea a peste 3.700 de soldaţi americani şi zeci de mii de irakieni începând din 2003.

În pofida faptului că nici un atac nu s-a mai înregistrat pe teritoriul SUA, la Londra, Madrid şi în India au mai explodat bombe, iar în Marea Britanie şi Germania au fost dejucate comploturi teroriste în ultimii doi ani, ceea ce demonstrează că ameninţarea este reală. Panica din urmă cu şase ani ce pusese stăpânire pe SUA s-a potolit însă, în pofida alertelor regulate emise de Departamentul pentru Securitate Internă şi a crizelor conexe, precum corespondenţa cu bacilul antrax sau lunetistul dezechilibrat de la Washington.

Osama trăieşte

După atentatele din 2001, George W. Bush a promis că-l va prinde pe Osama ben Laden „viu sau mort“, dar artizanul tragediei din 11 septembrie se află încă în libertate şi a dat publicităţii cu câteva zile în urmă o nouă înregistrare, pentru a reaminti americanilor de existenţa sa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS