11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria lasă şcolile fără bani

Primăria lasă şcolile fără bani

Fondurile pentru investiţii nu vor ajunge nici în acest an la unităţile de învăţământ din Craiova, care nu reuşesc să obţină cadastrul, necesar pentru aprobarea finanţării. Deşi proprietară a imobilelor, municipalitatea ridică din umeri.

Multe dintre unităţile de învăţământ preuniversitar din Craiova nu pot beneficia de fondurile alocate de guvern din cauză că dosarele de finanţare sunt incomplete.

Din vraful de documentaţie necesară lipseşte frecvent cadastrul, act fără de care în acest moment nici un soi de alocaţie, din bani europeni sau din bugetul de stat, nu se aprobă. Potrivit consilierului municipal craiovean Eugen Iordache, Primăria Craiova, proprietarul imobilelor şcolare din oraş, nu dă în brânci să elimine neajunsul. Iordache susţine că sunt situaţii în care au fost avizate studii de fezabilitate, au fost depuse proiectele, documentaţia este înregistrată la Compania Naţională de Investiţii (CNI), de pildă, dar banii nu pot fi alocaţi deoarece CNI cere şi cadastru. „Unele dintre şcoli nu îşi pot face singure cadastrul, mai ales din cauza diverselor litigii care au ca obiect dreptul de proprietate. Primăria, prin compartimentele specializate, ar trebui să se implice, fiindcă este proprietară“, a spus Eugen Iordache, exemplificând cu situaţia Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu“, din al cărui Consiliu de Administraţie face parte.

Secretarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu, a scos din subiect problema regimului juridic al imobilelor, de care este răspunzătoare, şi a aruncat pisica în curtea Direcţiei de patrimoniu. Ea recunoaşte că primăria ar trebui să efectueze cadastrul, numai că Direcţia patrimoniu nu a solicitat o prevedere bugetară în acest sens.

 

Fiecare cum poate

 

În vreme ce unele şcoli nu au încotro decât să-şi primească elevii şi în această toamnă în condiţii improprii, Primăria Craiova îşi ia definitiv mâna de pe ele, prin vocea directorului Direcţiei patrimoniu, Ovidiu Vanghelie. Acesta susţine că, de vreme ce imobilele au fost date în administrare unităţilor de învăţământ, acestea trebuie să se ocupe inclusiv de cadastru. „Cum reuşesc unii, pot reuşi şi ceilalţi. E adevărat că organismele care distribuie fondurile, în special cele acordate pe bază de proiecte, solicită acum o sumedenie de acte, inclusiv pe cele de proprietate. Dar conducerea şcolilor trebuie să obţină cadastrul“, este de părere Vanghelie. El este însă contrazis de alt consilier local, Teodor Radu, convins că „proprietarul trebuie să întocmească un cadastru“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS