17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBărbaţii, vulnerabili la meningită

Bărbaţii, vulnerabili la meningită

Persoanele de sex masculin se îmbolnăvesc mai uşor de meningită. Este concluzia la care a ajuns Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj, după analizarea cazurilor de meningită tratate în ultimele două luni la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova.

Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj susţin că din cele 20 de cazuri de meningită (13 de etiologie virală şi şase de meningită meningococică) internate în ultimele două luni la Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova, 16 au fost înregistrate la persoane de sex masculin şi doar patru la persoane de sex feminin.

Bărbaţii deţin întâietatea şi în privinţa numărului de cazuri de meningită de etiologie virală. Din cele 13 internări înregistrate, zece au fost identificate la persoane de sex masculin.

Meningita acută virală cu lichid cefalo-rahidian clar este o boală cauzată de lipsa igienei. De aici se poate trage concluzia că bărbaţii sunt mai deficitari la acest capitol, chiar dacă numărul cazurilor de meningită raportate până acum la ASP Dolj a fost destul de mic comparativ cu alţi ani.

„Meningita de etiologie virală se transmite pe cale digestivă, direct de la persoana purtătoare la cea sănătoasă, pe fondul unei igiene deficitare. Persoana respectivă se îmbolnăveşte ducând la gură mâinile contaminate cu fecale sau prin contact cu secreţiile faringiene ale altei persoane. Transmiterea se poate face şi prin contact cu obiecte, alimente, sol, insecte, rozătoare sau ape contaminate“, a spus dr. Narcisa Dinică, şefa Biroului de promovare a sănătăţii din cadrul ASP Dolj.

 

Apa şi săpunul fac minuni

 

Singura modalitate prin care se pot preveni îmbolnăvirile este familiarizarea populaţiei cu normele de igienă personală. „Mâinile trebuie spălate cu apă şi săpun ori de câte ori se ating sau se manipulează obiecte sau lucruri murdare, înainte şi după folosirea toaletei, înainte de a atinge mâncarea sau de a mânca. Fructele şi legumele trebuie spălate înainte de a fi consumate. Şi, nu în ultimul rând, consumul de apă potabilă trebuie să se facă din surse autorizate sanitar, să se evite scăldarea în ape curgătoare, lacuri şi bălţi şi să fie păstrată curăţenia în locuinţe şi în jurul acesteia“, a menţionat dr. Narcisa Dinică.

Alte două cazuri de meningită

Încă două cazuri de meningită virală au fost internate week-end-ul trecut la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova. Potrivit reprezentanţilor spitalului, este vorba de două persoane de sex masculin din Craiova, respectiv Breasta.

În Spitalul „Victor Babeş“ se mai aflau internaţi cu diagnosticul de meningită alţi trei pacienţi, doi din Craiova şi unul din Slatina, cu evoluţie favorabilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS