9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDihonie între arhitecţii din Oltenia

Dihonie între arhitecţii din Oltenia

În filiala Oltenia a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) a izbucnit un conflict între conducerea din Craiova şi punctele de lucru din judeţele Gorj şi Mehedinţi.

GORJ. Majoritatea arhitecţilor din Gorj şi Mehedinţi nu mai vor să facă parte din Ordinul Arhitecţilor din România, filiala teritorială Oltenia, dorind să îşi înfiinţeze propria filială – Oltenia 2. Arhitecţii sunt nemulţumiţi de activitatea preşedintelui OAR Oltenia, Pavel Popescu, în subordinea căruia să află punctele de lucru din patru judeţe din regiune – Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt – plus Teleorman. Mai mult decât atât, punctele de lucru din Gorj şi Mehedinţi nu sunt de acord cu unele măsuri luate de OAR Oltenia, dorind să nu se mai subordoneze acestei organizaţii. Scandalul a fost generat de obligativitatea ca arhitecţii să îşi trimită proiectele la Craiova pentru a fi înregistrate, existând teama că acestea ar putea fi folosite de alte persoane. Din cauza lipsei de receptivitate faţă de deciziile conducerii din Craiova a OAR, activitatea punctului de lucru din Gorj a fost suspendată recent.

Preşedinte contestat

Arhitectul Dumitru Florescu, membru al punctului de lucru din Târgu Jiu, se pronunţă cu vehemenţă împotriva conducerii filialei teritoriale din Craiova, în frunte cu preşedintele Pavel Popescu. Arhitectul Florescu este nemulţumit că este obligat să îşi trimită proiectele la Ordinul Arhitecţilor din România-filiala Oltenia, ridicând problema drepturilor de autor: „Eu şi alţi colegi de-ai mei vrem să ne facem meseria ca până acum şi nu dorim să ne trimitem munca la Craiova. Poate că vrea cineva să profite de pe urma acestor proiecte şi să îşi facă un portofoliu. Din cauza acestui personaj, Pavel Popescu, a modului său de a se comporta – exagerări, megalomanie, minciuni, absenţa oricărei tangenţe cu buna şi frumoasa noastră meserie – arhitecţii din Mehedinţi şi Gorj, împreună cu cei din restul Olteniei care mai doresc, vrem să devenim filiala teritorială Oltenia 2 a Ordinului Arhitecţilor din România, condusă de un arhitect cunoscut şi stimat pentru performanţele sale“, a precizat Dumitru Florescu.

„Au fost luate mai multe măsuri abuzive“

Arhitectul Doru Pasăre, şeful punctului de lucru Târgu Jiu al Ordinului Arhitecţilor din România-filiala Oltenia, a recunoscut că există disensiuni între unii dintre arhitecţii din Gorj pe de o parte, şi Colegiul Director şi Consiliul de Conducere din Craiova, pe de altă parte. „Avem probleme, se întâmplă lucruri complexe. Au fost luate mai multe măsuri abuzive împotriva noastră printr-o hotărâre a Colegiului Director.
S-au petrecut câteva lucruri cu care noi nu suntem de acord. La fel se întâmplă şi cu cei din Mehedinţi. Noi, la Gorj, avem punctul de lucru suspendat şi nu ne mai putem desfăşura activitatea în mod corespunzător“, a precizat arhitectul Doru Pasăre, reprezentantul Ordinului Arhitecţilor din România în judeţul Gorj.  

Îşi continuă activitatea

Pe lângă obligativitatea de a transmite proiectele pentru a fi înregistrate la Craiova, punctele de lucru din Gorj şi Mehedinţi au mai fost obligate să vireze filialei din Craiova 20% din încasări. Doru Pasăre a declarat că punctul de lucru abia strânge banii pentru achitarea utilităţilor şi a salariului pentru secretară, neputând trimite bani şi la Craiova. Pentru a nu pune în pericol activitatea în domeniul construcţiilor în judeţul Gorj şi în ciuda hotărârii emise de OAR-filiala Oltenia de desfiinţare a punctelor de lucru din Gorj şi Mehedinţi, cei de la Gorj au decis să continue să lucreze şi să emită dovezi: „Nu puteam să lăsăm sute de oameni să aştepte. Am luat cu toţii hotărârea să continuăm să emitem dovezile necesare. Am contestat hotărârea prin care am fost desfiinţaţi şi am trimis-o pe fax la Craiova. La fel au făcut şi cei de la Mehedinţi. De asemenea, am informat conducerea centrală a OAR, pentru a interveni şi a media acest conflict. Noi l-am invitat în repetate rânduri la Târgu Jiu pe domnul Pavel Popescu, să vină să discutăm, dar nu a făcut-o“, a precizat Doru Pasăre.

Pavel Popescu îi reneagă pe contestatari

Preşedintele OAR-filiala Oltenia, arhitectul Pavel Popescu, susţine că arhitecţii din Gorj şi Mehedinţi sunt singurii care nu vor să se supună deciziilor luate, în rest neexistând probleme. Pavel Popescu a mai afirmat că măsura de înregistrare a proiectelor este menită să facă ordine în activitatea arhitecţilor din Oltenia, unele proiecte fiind parafate pe bandă rulantă: „Nu se mai respectă hotărârile Consiliului de Conducere, care se întruneşte o dată la trei luni, sau ale Colegiului Director, care se întruneşte lunar. Sunt nemulţumiţi, dar noi am acţionat conform dispoziţiilor trimise de Ordinul Central din Bucureşti. Punctul de lucru din Târgu Jiu are contul suspendat, până când vor fi în ordine. Proiectele sunt acte de creaţie, vor fi înregistrate şi datate. Se va verifica parafa deoarece au fost puse parafe pe tot felul de mizerii făcute de nespecialişti. Din cinci judeţe cu 170 de arhitecţi avem probleme cu cei 35 din Gorj şi Mehedinţi, care nu vor să se implice. Toţi ceilalţi sunt disciplinaţi. Ei se tem că le va folosi preşedintele proiectele, asta este problema“, a declarat arhitectul Pavel Popescu, preşedintele OAR-filiala Oltenia. Acesta a menţionat că arhitecţii contestatari din Gorj şi Mehedinţi pot să îşi înfiinţeze propria filiala în Oltenia, în condiţiile în care vor avea girul Ordinului Central al Arhitecţilor din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS