19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCET se pregăteşte de restructurare

CET se pregăteşte de restructurare

Conducerea furnizorului de agent termic CET doreşte transformarea unităţii într-o societate mixtă, la care Oltchim SA să fie partener. Principalele argumente sunt de ordin financiar, CET fiind obligat să îşi modernizeze instalaţiile cu sume imense.

VÂLCEA. CET Govora, singurul furnizor de agent termic din Râmnicu Vâlcea şi principalul producător de abur industrial şi energie electrică de pe platforma chimică, se pregăteşte pentru restructurare. Potrivit inginerului Mihai Bălan, directorul general al termocentralei, societatea ce aparţine în acest moment Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea ia în considerare un plan de refinanţare în care să fie incluşi parteneri ca Oltchim sau Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). „Sunt trei variante prin care putem atrage sumele necesare planului de modernizare a unităţii. În primul rând, am putea contracta unele credite la bănci, dar acest lucru înseamnă un efort financiar prea mare pentru societate. Există şi soluţia emiterii de obligaţiuni, însă această operaţiune se poate face numai în condiţiile în care unitatea atinge o cotă de performanţă la care încă nu s-a ajuns. A treia variantă este aceea a unor parteneriate prin care să atragem finanţările necesare“, a explicat directorul general. Potrivit acestuia, au existat discuţii cu SNLO pentru derularea unei asocieri între termocentrală şi furnizorul de combustibil. De asemenea, varianta de restructurare prevede şi crearea unei societăţi mixte în care Oltchim şi CJ Vâlcea să aibă contribuţii egale. „Consider că sarcina de finanţare proprie a CET ar scădea foarte mult. Au avut loc discuţii cu Oltchim şi se prefigurează o infuzie de capital de 30 de milioane de euro în cazul în care restructurarea va avea loc. De asemenea, dacă din partea SNLO vom avea un răspuns pozitiv este posibilă o finanţare similară“, a afirmat Mihai Bălan.

Investiţii de 150 de milioane de euro

Potrivit primelor calcule realizate de experţii financiari ai CET Govora, reabilitarea termocentralei ce funcţionează în sistem de cogenerare, cât şi a reţelei principale de transport al agentului termic în municipiu ar costa aproximativ 150 de milioane de euro. „Din aceşti bani, aproape 60 de milioane sunt fonduri alocate exclusiv reabilitărilor necesare pentru reducerea impactului negativ asupra mediului. Vorbesc aici de crearea unui nou depozit de cenuşă, de instalarea unor utilaje pentru colectarea uscată a acesteia şi, de asemenea, pentru aducerea unor noi electrofiltre“, a explicat directorul CET. Programul de reabilitare a termocentralei a început încă din anul 2006 şi este preconizat să se finalizeze la sfârşitul anului 2009. Conducătorul unităţii energetice afirmă că se intenţionează instalarea mai multor turbine care să crească producţia de energie electrică necesară pentru acoperirea în totalitate a consumului platformei industriale chimice din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, începând de la anul, CET va demara lucrări pentru alimentarea cu agent termic a mai multor zone din muncipiu, care în prezent nu beneficiază de aceste utilităţi. Potrivit conducerii, ca prioritate în alimentarea cu apă caldă o are zona industrială din nordul oraşului, dar şi întreg cartierul Nord, unde agentul termic ajunge întotdeauna cu dificultate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS