30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii-paparazzi, interzişi

Elevii-paparazzi, interzişi

Filmuleţele cu profesori în diferite ipostaze postate pe internet vor deveni istorie, iar elevii sau studenţii care vor să fie paparazzi vor fi sancţionaţi şi se pot alege cu dosar penal.

Ministerul Educaţiei vrea să pună capăt cinematografiei în şcoli şi universităţi şi le va interzice elevilor şi studenţilor să îşi filmeze sau fotografieze profesorii, fără acordul acestora. Cei care îşi înregistrează profesorii sau îi filmează cu telefonul mobil sunt sancţionaţi, exmatriculaţi sau li se poate întocmi dosar penal. În proiectul privind noul Statut al Personalului Didactic ministerul vrea să se legifereze interzicerea acestor acţiuni şi sancţiunile care se vor aplica. Proiectul prevede că „personalul didactic de predare nu poate fi perturbat în timpul desfăşurării activităţii didactice de nici o autoritate şcolară sau publică“, iar „înregistrarea magnetică sau prin procedee echivalente a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul personalului didactic de predare. Încălcărea acestei prevederi se pedepseşte potrivit legii. Multiplicarea, sub orice formă, a înregistrărilor activităţii didactice de către elevi, studenţi sau de alte persoane este permisă numai cu acordul personalului didactic de predare respectiv“. Dacă înregistrările au fost multiplicate, vândute şi transmise pe internet, atunci autorul sau autorii vor fi exmatriculaţi din unitatea de învăţământ preuniversitar sau superior şi, în funcţie de gravitatea gestului, li se va întocmi dosar penal.

 

„Întocmirea de dosar penal este exagerată“

 

Elevii şi studenţii care au fost prinşi în timp ce înregistrează sau filmează vor primi avertisment, mustrare scrisă în faţa consiliului profesoral, retragerea temporară a bursei, eliminarea de la cursuri pentru trei-cinci zile, mutarea disciplinară la altă clasă din aceeaşi unitate de învăţământ, mutarea disciplinară la altă unitate de învăţământ cu acordul acesteia, preaviz de exmatriculare, exmatriculare, întocmire de dosar penal, în funcţie de gravitatea situaţiei.

„Poate întocmirea de dosar penal este exagerată, dar această măsură este benefică deoarece unităţile de învăţământ prin diferite regulamente au încercat interzicerea telefoanelor mobile, dar acest lucru nu a dat rezultate. Nu poţi să faci două lucruri deodată; să fii atent la ce spune profesorul, să îţi notezi şi să înţelegi şi să te uiţi cum este îmbrăcat, la mimica lui. Elevii din ziua de azi nu mai ştiu ce înseamnă disciplina şi respectul şi de aceea sunt bune aceste măsuri coercitive“, a explicat Ion Bebe Cepoi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj, filiala Federaţiei „Spiru Haret“.

 

Profesorii, la cules de telefoane mobile

 

În unele şcoli doljene au fost interzise deja telefoanele mobile prin regulamentele de ordine interioară, iar în altele profesorii adună înaintea fiecărei ore celularele. „La noi în şcoală sunt interzise telefoanele mobile de câţiva ani şi nu au avut obiecţii nici părinţii şi nici elevii. La şcoală nu le sunt necesare şi se pot bucura de ele în timpul liber. Avem câteva excepţii, unde părinţii au făcut solicitări scrise şi au motivat necesitatea folosirii telefonului mobil de copii“, a precizat Carmen Ştefănescu, directoarea adjunctă a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

O profesoară aflată în primii ani în învăţământ care predă la un grup şcolar din Craiova a declarat că la începutul fiecărei ore pierde zece minute ca să strângă telefoanele mobile. „Dacă nu le iau telefoanele, nu îmi pot desfăşura ora pentru că ei îmi fac poze, mă filmează sau pun diferite melodii. Trebuie să îi urmăreşti, să îl prinzi pe cel care te-a deranjat, aşa că mai bine pierd zece minute din oră ca să le iau telefoanele. Unii spun că nu îl au la ei, dar până la urmă se lasă convinşi“, a povestit profesoara. Acestă măsură îi bucură şi pe părinţi, care fac economii. „Telefoanele mobile ale copiilor sunt o adevărată problemă. Dacă nu le pierdeau sau le stricau, anual trebuia să le schimbăm, că trecea moda. Dacă nu are telefon, este considerat sărac şi este marginalizat. Aşa că le cumperi telefon împotriva voinţei tale. Mai bine să le interzică pentru că mereu le-am spus copiilor că nu au ce face cu ele la şcoală“, a spus Maria Comănescu, mama a doi elevi doljeni.

 

Profesorii indisciplinaţi se pot întoarce în învăţământ

 

Săptămâna viitoare, reprezentanţii Ministerului Educaţiei vor negocia la Sinaia cu sindicaliştii din învăţământ Statutul Personalului Didactic şi vor pune la punct Legea învăţământului.

Conform statutului, dascălii sunt obligaţi să aibă o ţinută decentă, un limbaj lipsit de vulgarităţi, o atitudine apropiată de studenţi şi elevi, trebuie să le cultive acestora respectul faţă de lege, de etica profesională şi să aibă o activitate didactică de calitate. În plus, profesorilor le este interzis să accepte daruri sau alte avantaje, iar celor sancţionaţi li se pot şterge greşelile. În cazul în care profesorul sancţionat nu a mai săvârşit abateri disciplinare şi şi-a îmbunătăţit activitatea şi comportamentul, statutul prevede „radierea sanţiunilor disciplinare. Ştergerea greşelilor se face în termen de şase luni până la zece în ani, în funcţie de gravitatea faptelor“. Dacă un profesor a fost destituit din funcţie, acesta îşi poate recupera postul după zece ani dacă cei care au aplicat sanţiunea sunt de acord.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII