9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii şi studenţii din Caracal îngrijesc cimitirele eroilor

Elevii şi studenţii din Caracal îngrijesc cimitirele eroilor

Au auzit de acţiunile de voluntariat de la profesoara Alexandra Iliescu şi acum întreabă nerăbdători când se organizează următoarea tabără. Au participat în această vară la două astfel de acţiuni, iar peste o zi pleacă spre Arad, tot într-o tabără pentru întreţinerea cimitirelor de onoare.

Sunt elevi şi studenţi din Caracal, aceştia din urmă reuşind să aducă alături de ei şi colegi din centrul universitar unde învaţă. Îşi petrec vara, deşi mulţi dintre cei de vârsta lor poate nu-i înţeleg, în modul cel mai plăcut cu putinţă. Au început acţiunile de voluntariat o dată cu vizita partenerilor lor vechi de-acum, belgienii. Cum însă timp au suficient pe perioada vacanţelor, iar belgienii, după experienţe mai puţin fericite în România, se gândesc de două ori înainte să-şi programeze noi acţiuni aici, a fost de ajuns să descopere site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, iar prof. Alexandra Iliescu să le vorbească despre tabere, pentru a-şi face planuri.

Vara au început-o cu tabăra de la Vlădeni, Braşov, în iunie. A urmat tabăra de la Constanţa, în echipa naţională fiind 16 elevi şi studenţi din Caracal, însoţiţi de conducătorul de grup, prof. Iliescu. De luni, 13 august, vor fi din nou prezenţi într-o tabără similară, la Lipova, Arad, unde vor fi îngrijite mormintele celor 99 de eroi din parcela de onoare din cadrul „Cimitirului Eroilor din Ţarină“, precum şi locurile de înhumare din „Cimitirul elevilor eroi militari din detaşamentul Păuliş“, unde se află osemintele a 45 de militari români, căzuţi în luptele de la Păuliş, Miniş şi Ghioroc, din zilele de 14 – 20 septembrie 1944. Timp de două zile vor îngriji mormintele şi obeliscul din Cimitirul ostaşilor sovietici din localitate. Planurile nu s-au încheiat, pentru că nici vacanţa nu se termină. Dacă totul merge bine, vor ajunge spre sfârşitul vacanţei în Austria, tot pentru îngrijirea unui cimitir în care sunt înhumaţi militari români căzuţi în război. Dacă pentru muncă sunt deja pregătiţi, exersează încă limba germană, sub îndrumarea Alexandrei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS