17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii care au copii

Copii care au copii

Două fete îşi cresc micuţii la Centrul Maternal din Râmnicu Vâlcea. Una dintre ele a conceput copilul cu unchiul patern, iar cealaltă susţine că fratele ei e tatăl micuţului. În timp ce alte fete de vârsta lor mai copilăresc, ele îşi cresc bebeluşii, pe care îi iubesc şi la care nu renunţă.

VÂLCEA. În Centrul Maternal din Râmnicu Vâlcea ajung mame cu copii care nu au unde să locuiască şi care petrec aici o perioadă, până când situaţia lor se îmbunătăţeşte. Aici vin tinere care aduc pe lume copii, dar nu-i abandonează, şi care nu mai sunt primite acasă de familie sau de mame. „Pentru aceste persoane, centrul maternal e un refugiu. Instituţia are 16 locuri şi în prezent sunt aici nouă mame şi opt copii. O mămică e internată în maternitate. Este minoră şi trebuie să nască. Fiecare caz e unic în felul lui“, a spus Roxana Radu, directoarea adjunctă a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea.
Mama şi copilul pot să stea în centru o perioadă de şase luni, dar există posibilitatea de prelungire până la un an. „O mamă minoră stă în centru de un an şi nouă luni pentru că nu are unde să se ducă şi nu o putem da afară. Încercăm acum să găsim un asistent maternal care să îi ia în grijă pe amândoi, să nu îi despărţim“, a mai spus Roxana Radu.

Cazuri deosebite

La centru, totul este gratis, de la cazare până la mâncare. Alocaţia zilnică de hrană a unei mame e de şapte lei, iar a copiilor sub patru ani, de cinci lei. Mamele mai beneficiază lunar de 21 de lei, bani de buzunar. Ele mai au dreptul la 639 de lei pe an pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte şi pentru copii primesc 276 de lei. De asemenea, energia electrică, apa, detergentul, materialele sanitare şi medicamentele sunt gratuite.
Gabriela Ionică, asistenta socială a centrului, a declarat că în această serie are două cazuri deosebite, două incesturi. „Avem o minoră din comuna Ioneşti care are copil cu unchiul şi altă fată din localitatea Fârtăţeşti, care are copil cu fratele ei. Testul ADN s-a făcut în cazul de la Ioneşti şi
s-a dovedit că unchiul e tatăl, el fiind închis. În ceea ce priveşte cazul de la Fârtăţeşti, poliţia nu a făcut încă testul ADN pentru a vedea dacă, într-adevăr, tatăl copilului e fratele minorei. Minora de la Fârtăţeşti a împlinit 16 ani şi a născut acum o lună un băieţel. Ea declară că e făcut cu fratele. E destul de ataşată de copil pentru vârsta ei şi instinctul matern e destul de dezvoltat“, a precizat Gabriela Ionică.

„Nu renunţ la copil!“

Cristina M., de 16 ani, din Fârtăţeşti, a ajuns în centru pentru că acasă, în trei camere, locuiau şapte persoane. Fata stă singură într-o cameră împreună cu bebeluşul. „I-am pus numele Cristian Constantin. Îl iubesc foarte mult şi e aşa de mititel. Nu renunţ la el. E cuminte, doarme noaptea şi îi dau să mănânce cam de cinci, şase ori pe zi. Pe 9 august face o lună. Imediat după naştere mi-a fost tare greu, dar m-am obişnuit că m-au învăţat doamnele din centru cum să am grijă de el“, a spus Cristina.
Tânăra a ajuns în centru în urmă cu două luni. Acasă nu avea unde să stea pentru că mai are patru fraţi. „Fratele meu de 19 ani e tatăl copilului. Acasă mai am un frate de şapte luni. Totul s-a întâmplat când mama era în spital, în timpul sarcinii. Fratele meu bea mult. În acea perioadă s-a îmbătat şi a abuzat de mine. Când a venit mama din spital, i-am povestit tot. A zis că s-a întâmplat şi că nu mai are ce să-mi facă. După câteva luni am mers la ecograf şi mi-au spus că sunt gravidă. De când am venit aici, nu am mai ţinut legătura cu fratele“, a povestit Cristina.
Fata susţine că îi place în centru şi s-a obişnuit, dar sunt zile în care i se pare că timpul trece foarte greu. Pe 19 august băieţelul ei va fi botezat de o doamnă care a venit din Italia. „În cazul de la Fârtăţeşti, dosarul e în lucru la postul de poliţie din localitate. Urmează ca procurorul să continue cercetările şi să facă expertiza ADN şi cea psihiatrică a fratelui fetei, care e bolnav psihic. Trebuie să se stabilească exact dacă el e tatăl copilului“, a declarat comisarul Marcel Sărdaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Vâlcea.

Copil cu unchiul patern

Violeta M., de 14 ani, din comuna Ioneşti, se află în centru din luna martie. Ea are un băieţel de un an şi o lună cu unchiul ei patern şi a fost luată din familie de inspectorii DGASPC, în urma unei anchete, pentru că trăia într-o mizerie cruntă. La sfârşitul lunii februarie, Cristian T., de 36 de ani, unchiul ei, a fost închis în arestul IPJ, fiind învinuit de săvârşirea infracţiunii de act sexual cu o minoră. După efectuarea expertizei medico-legale la IML „Mina Minovici“, s-a confirmat faptul că acesta este tatăl copilului fetei. Violeta a declarat în scris că unchiul ei nu a violat-o, ci ea a iniţiat relaţia şi că îl iubeşte. Violeta s-a acomodat greu în centru, în primele zile a plâns şi a insistat să meargă înapoi în familie. Mămicile care stau în centru sunt ajutate să-şi găsească locuri de muncă şi locuinţe. La externare, fiecare mai primeşte din partea centrului un salariu minim pe economie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII