14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAJOFM Dolj a devenit OMFM local

AJOFM Dolj a devenit OMFM local

Începând din această vară, AJOFM Dolj se ocupă de înregistrarea solicitanţilor de joburi în străinătate. 311 doljeni s-au înscris deja şi solicită locuri de muncă în domeniul agricol.

Începând cu 27 iunie 2007 (dată la care a intrat în vigoare HG nr. 640/2007), Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM) s-a desfiinţat, iar atribuţiile acestuia privind înregistrarea şi primirea dosarelor persoanelor care doresc să muncească în străinătate au fost preluate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM).

Persoanele care au domiciliul în judeţul Dolj şi doresc să lucreze în străinătate nu mai sunt nevoite să se deplaseze până la Bucureşti pentru a fi luate în evidenţă. „În urma desfiinţării OMFM, AJOFM Dolj (str. Eugeniu Carada, nr. 13A) se va ocupa de primirea şi înregistrarea dosarelor persoanelor care doresc să muncească în străinătate, fie că sunt sau nu în evidenţa agenţiei ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă“, a declarat Daniela Dobrin, directorul executiv al AJOFM Dolj. Condiţia principală pentru înscrierea doljenilor în această bază de date este aceea ca respectivele persoane să nu fi fost înregistrate în baza de date a OMFM. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, această condiţie se impune deoarece dosarele depuse de doljeni la OMFM (2.500) au fost preluate deja de agenţie.

 

Documentele prin care solicitaţi să munciţi în străinătate

 

Dosarul de înscriere trebuie să conţină mai multe documente, printre care o fişă personală şi un CV (tipizate), două poze recente tip paşaport şi copii după buletin/carte de identitate şi paşaport (cu valabilitate de minimum şase luni). La acestea se adaugă copie legalizată a actelor de studii şi a certificatelor de calificare profesională, cazier judiciar (valabilitatea unui astfel de act este de şase luni) şi certificat de sănătate eliberat de medicul de medicina muncii. Dosarul trebuie să mai conţină o copie legalizată a carnetului de muncă şi/sau contractul de muncă în original şi copia legalizată a acestuia. Mai sunt necesare declaraţii notariale din care să reiasă că solicitantul nu beneficiază de pensie de invaliditate, dacă are sau nu minori în întreţinere (în cazul în care are, menţionează persoana căreia îi vor rămâne în întreţinere minorii dacă va lucra în străinătate), precum şi faptul că nu i s-a întocmit carnet de muncă (dacă este cazul). De la dosar nu trebuie să lipsească nici dovada emisă de Serviciul Public pentru Asistenţă Socială/Primar, din care să rezulte că solicitantul de loc de muncă în străinatate a notificat acestora intenţia de a lucra în afara ţării. „Persoanele interesate să lucreze în străinătate trebuie să depună personal dosarele la sediul AJOFM Dolj“, a explicat Daniela Dobrin. Potrivit aceastuia, până acum, la AJOFM Dolj au fost depuse 311 dosare, majoritatea solicitanţilor fiind interesaţi să lucreze în domeniul agricol, în Spania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS