10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExamen auto pe calculator

Examen auto pe calculator

În curând, examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere se va susţine pe calculator, fiind eliminate posibilităţile de fraudare şi oferirea de „atenţii“.

Metoda clasică de susţinere a examenului teoretic pentru dobândirea permisului de conducere va fi înlocuită, la sfârşiul acestui an, de proba teoretică pe calculator. Acestă metodă, folosită de mai mult timp în ţările Uniunii Europene, elimină orice posibilitate de fraudă, pentru că nimeni nu va şti ce set de întrebări va genera computerul pentru fiecare candidat. În acest fel dispare posibilitatea de a intra în sala de examinare cu „servite“. În plus, corectarea se face tot automat, aşa că nu se mai pune problema înlocuirii chestionarului completat greşit de un candidat cu unul completat corect. Alt avantaj este acela că timpul de examinare scade semnificativ, mai ales că în momentul în care candidatul dă cinci răspunsuri greşite examinarea se încheie, chiar dacă timpul acordat probei nu s-a scurs. „Acest sistem foarte simplu va elimina orice tentativă de fraudă, dar şi corupţia de la examen, unde pot spune că noi nu am avut probleme“, a declarat subcomisarul Constantin Stan, şeful Serviciului Public Comunitar Permise şi Înmatriculări Dolj. La nivelul judeţului Dolj sunt 16 puncte de examinare, iar introducerea examinării pe computer se va face până cel târziu pe 1 decembrie.

Cum va fi examenul

 

În prezent, examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere se dă pe formulare tip grilă. Acestea sunt corectate manual, cu ajutorul unor şabloane.

Toţi cei care vor dori să obţină permisul de conducere va trebui să se prezinte la ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise, unde li se va prelua o imagine, după care vor primi un tichet cu un cod de bare. Cu acest cod vor intra în sala de examen la data stabilită, unde o cameră video va prelua imaginea candidatului şi o va compara cu cea luată anterior. La examenul propriu-zis, viitorul şofer se va aşeza în faţa unui monitor, va selecta limba şi va primi trei întrebări de acomodare. Apoi va primi automat un set de 26 de întrebări alese aleatoriu din aproximativ 4.000. Pentru a răspunde la acestea, candidatul va pune degetul pe varianta afişată pe ecran pe care o consideră corectă. În cazul examenului pe calculator, candidatul va avea posibilitatea să şteargă răspunsul dacă a greşit. Examenul pentru cei care vor permis de conducere categoria B va dura 30 de minute, iar pentru cei care vor să devină şoferi profesionişti, 40 de minute. La cinci răspunsuri greşite, candidatul va fi anunţat de computer că este eliminat din examen.

O noutate este că întrebările vor avea o singură variantă de răspuns, nu mai multe, aşa cum este acum. Numărul de puncte necesare pentru promovarea examenului va rămâne ca şi până acum, minimum 22 din 26, iar examenul va putea fi dat atât în română, cât şi în celelalte limbi ale ţărilor din Uniunea Europeană.

Permis în două ore

Serviciul Public Comunitar Permise şi Înmatriculări Dolj a început încă din iunie să emită permisele de conducere auto, certificatele de înmatriculare şi numerele de înmatriculare în maximum două ore. În prezent, acestea se eliberează în mai puţin de două ore, mai exact în 71 de minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII