9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSecetă ca în 1947

Secetă ca în 1947

MEHEDINŢI. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Mehedinţi, Adrian Drăghici, a declarat că 18 cursuri de apă din judeţ au secat pe unele sectoare din cauza secetei prelungite.
Acesta susţine că, dacă seceta va continua, vor seca şi cele 5.000 de fântâni cu apă potabilă din Mehedinţi. Acest fenomen a mai fost înregistrat în urmă cu 60 de ani, în 1947, când, după o vară secetoasă, fântânile au rămas fără apă.
„Dacă nu plouă, există riscul ca alte 20% din cei 1.500 kilometri de albii de râuri administrate de SGA Mehedinţi să fie afectate. Astfel, pânza freatică, de unde se alimentează cele peste 5.000 de fântâni ale judeţului, ar avea de suferit. Râurile cu cele mai mari debite din Mehedinţi – Topolniţa, Coşuştea, Bricea, Bahna – au rămas fără apă pe porţiuni ce însumează 45 de kilometri. Acest fenomen nu s-a mai înregistrat decât în 1947“, a precizat Drăghici.
În perimetrul râurilor respective se vor efectua unele lucrări de regularizare şi va fi interzisă exploatarea balastului, astfel încât apele să se menţină în vad.

Probleme pe Dunăre

Circulaţia navelor pe Dunăre, în aval de Porţile de Fier II, va fi restricţionată din cauza debitului scăzut al apei, de 2.717 metri cubi pe secundă.
Măsura va fi luată din cauza pragurilor de nisip apărute în şenalul navigabil, obligând astfel echipajele navelor să rămână în porturi, la ancoră, sau să reducă încărcătura pe care o au de transportat.
Nu este exclus ca, în unele puncte critice situate pe Dunărea de Jos, circulaţia navelor să fie oprită până la creşterea cotelor fluviului.
Specialiştii aşteaptă ultimele date hidrologice şi, în cel mult 24 de ore, se vor lua măsurile ce se impun.
 Prognoza pentru următoarele trei zile indică o scădere continuă a debitelor râurilor din bazinul hidrologic al Dunării, fapt ce va produce pagube serioase transportatorilor, armatorilor şi, nu în ultimul rând, agenţilor economici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS