9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZece milioane de euro pentru staţia de epurare a Râmnicului

Zece milioane de euro pentru staţia de epurare a Râmnicului

O firmă din Germania a adjudecat contractul pentru reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate din Râmnicu Vâlcea. Fonduri impresionante vor fi alocate pentru reţelele de apă şi canal.

VÂLCEA. La începutul acestei luni a fost semnat contractul pentru reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate din Râmnicu Vâlcea , ca parte a unui proiect finanţat din fonduri structurale europene, care vizează reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare şi a staţiei de apă a municipiului. Contractul a fost semnat de Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, societatea Acvarim şi firma germană Passavant Roedinger Anlangenbau GmbH, în parteneriat cu ED Zublin AG Germania. Potrivit Victoriei Hodină, şefa Unităţii de Implementare a proiectului, bugetul alocat pentru realizarea acestei componente este de 10.850.000 de euro, din care, conform schemei de finanţare, 52% reprezintă fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, iar restul de 48% provin dintr-o cofinanţare acordată de Banca Europeană de Investiţii. „Prin reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate  se va realiza îmbunătăţirea sistemului de tratare a apelor uzate prin promovarea unor tehnologii nepoluante având drept scop reducerea impactului negativ asupra pânzei de apă freatică şi asupra obiectivelor şi localităţilor aflate în aval de Râmnicu Vâlcea“, a mai explicat Victoria Hodină. Contractul presupune pentru firma câştigătoare reabilitarea staţiei pentru o capacitate de 39.000 de metri cubi. De asemenea, va fi reamenajată clădirea administrativă, iar laboratorul staţiei va fi echipat conform standardelor în vigoare.

Cea mai mare finanţare pentru un proiect edilitar

Măsura ISPA ce vizează reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi a celui de canalizare presupune o finanţare totală de 29 de milioane de euro, un record pentru administraţia locală din Râmnicu Vâlcea. 75% din această sumă reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Conform memorandumului de finanţare, restul de 25% reprezintă o cofinanţare prin împrumut a Băncii Europene de Investiţii. Până în prezent, Acvarim şi Primăria Râmnicu Vâlcea au realizat investiţii suplimentare obligatorii, prevăzute în memorandumul de finanţare în valoare de aproape 800.000 de euro, constând în reabilitarea a 12,47 kilometri de reţea de apă şi 1,68 kilometri de reţea de canal. Odată cu semnarea contractului de reabilitare a staţiei de epurare, germanii au patru luni pentru a întocmi proiectul tehnic. Întregul program de reabilitare va trebui finalizat până în luna decembrie a anului 2009, aşa cum este prevăzut în cererea de finanţare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS