A murit Patriarhul Teoctist

Autori


Preafericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a decedat ieri, în jurul orei 17.00, la vârsta de 92 de ani, la Institutul Fundeni din Bucureşti, din cauza unor complicaţii cardiace ce au apărut după o intervenţie chirurgicală efectuată la prostată.

Profesorul dr. Constantin Popa, de la Spitalul Fundeni, a anunţat decesul Patriarhului la ora 17.10, deşi, cu aproximativ o oră în urmă, starea postoperatorie a acestuia părea stabilă. Medicul a precizat că, pe fondul unor suferinţe cronice, Patriarhul a dezvoltat complicaţii cardiace, iar cordul nu a răspuns resuscitării.

Părintele Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915, în satul Tocileni, judeţul Botoşani, din părinţii Dumitru şi Marghioala Arăpaşu, fiind al zecelea din cei 11 copii ai acestora. Numele său de botez este Toader. A urmat şcoala primară din satul natal, între 1921 şi 1927, iar în 1928 a intrat ca frate la Schitul Sihăstria Voronei, din judeţul Botoşani, ce aparţine de Mănăstirea Vorona.

Pe 14 septembrie 1931 a fost primit în rândul elevilor de la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ, iar între 1932 şi 1940 a urmat cursurile Seminarului Teologic special pentru monahi din Mănăstirea Cernica, de lângă Bucureşti.

A depus voturile monahale la Mănăstirea Bistriţa-Neamţ pe 5 august 1935, când a primit numele de Teoctist. A fost hirotonit de arhiereul Ilarion Băcăuanul, în ianuarie 1937, în Biserica Precista din Roman. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie a Universităţii din Bucureşti şi a devenit diacon la Catedrala Sfintei Patriarhii.

În 1945 a fost proclamat licenţiat în Teologie, cu Magna cum laude, iar în martie a fost transferat la Catedrala mitropolitană din Iaşi, unde a îndeplinit, pe rând, funcţiile de mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane, exarh al mănăstirilor, iar din anul 1948 a ocupat postul de vicar administrativ al Mitropoliei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit. După ce a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filozofie la Universitatea din Iaşi, a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea patriarhului Justinian, episcop-vicar al Patriarhiei, cu titlul de „Botoşăneanul“.

 

Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei

 


A fost rector al Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, între 1950 şi 1954, iar în 1962 a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc în postul de Episcop al Aradului, a avut sub jurisdicţie Vicariatul de la Gyula şi două protopopiate din Banatul Sârbesc. A fost şi Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, înainte de a fi ales Patriarh de colegiul Electoral Bisericesc, pe 9 noiembrie 1986. Instalarea sa în Catedrala Sfintei Patriarhii s-a făcut la 16 noiembrie 1986.

După căderea comunismului, Patriarhul s-a retras de la conducerea bisericii, confruntându-se cu o contestare din ce în ce mai mare din partea credincioşilor, care îi reproşau legăturile cu regimul lui Ceauşescu. După câteva săptămâni de recluziune la Mănăstirea Sinaia, Patriarhul a revenit asupra deciziei şi şi-a reluat funcţia pe care a ocupat-o până la moarte.

Teoctist a făcut un pas istoric în 1999, când a fost de acord ca Papa Ioan Paul al II-lea să vină în România pentru o vizită de trei zile, prima într-o ţară majoritar ortodoxă. Patriarhul şi-a consacrat ultimii ani ambiţiei sale de a ridica la Bucureşti Catedrala Mântuirii Neamului, un proiect contestat şi rămas nefinalizat.

 

Noul Patriarh va fi ales în trei luni dintre membrii Sfântului Sinod

 

Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) va fi ales în următoarele trei luni, dintre membrii Sfântului Sinod, a declarat ieri, pentru NewsIn, ÎPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

ÎPS Bartolomeu Anania a mai spus că alegerile pentru un nou Patriarh vor fi prezidate de ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dacă acesta nu va decide să candideze şi el pentru Scaunul de Patriarh al BOR, caz în care alegerile vor fi prezidate de cel mai vârstnic membru al Sfântului Sinod.

ÎPS Bartolomeu Anania a mai declarat că moartea Patriarhului Teoctist este un moment greu pentru Biserica Ortodoxă Română: „Dumnezeu să-l ierte. Este un moment greu pentru Biserica Ortodoxă Română, dar avea 92 de ani şi la această vârstă Dumnezeu ne mai şi cheamă pe la el“.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. oprea said:

    Despre morti numai de bine.Dumnezeu sa-i ierte pacatele,ca are dstule.

  2. chris said:

    Dumnezeu sa ne ierte pe toti, dar mai ales pe Patriarh care a colaborat cu securitatea si a prigonit cultele neo-protestante.
    Pe noi sa ne ierte Dumnezeu ca nu l-am dat jos de pe tronul patriarhal!
    Doamne iarta-ne ca l-am lasat sa ne distruga credinta!

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 iulie 2007

Actualitate

» Precipitaţii reduse în zonele afectate de secetă extremă
» Tarom, în tăvălugul falselor concursuri cu premii
» Război pe terenuri între mai-marii judeţului

Local

» A murit Patriarhul Teoctist
» Scurte ştiri
» Primarul Văle, din nou în boxa acuzaţilor
» 11 oameni căzuţi în stradă
» Blocul operator al Spitalului Judeţean va fi renovat
» Zece milioane de euro pentru staţia de epurare a Râmnicului
» 80 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Chineze
» Zeci de hectare arse din cauza ţigărilor
» Scurte ştiri
» Medicii nu vor rezidenţiatul la Educaţie
» Locuinţe administrate de Ministerul Sănătăţii
» Despăgubiri pentru culturile calamitate
» Nu se mai stinge Domogledul
» Scurte ştiri
» AVAS ar putea privatiza sau lichida companiile miniere
» Năstase se pricepe la vaci
» Arta negocierii cere sacrificii

Gorj

» Scurte ştiri
» Medicii din Motru nu vor spaţii pentru cabinete din cauza preţului
» Abuzuri ale directorului de la Colegiul Tehnic Mătăsari
» Sculptorii, învinşi de căldură

Sport

» Colţul microbistului
» Juniorii Avram şi Ioniţă împart dreptatea etapa viitoare
» Universitatea, în lupta pentru titlu
» Stroe are încredere în juveţi
» Lupescu vrea oltenii în cupele europene
» Ionuţ Popa cere concentrare cu Craiova
» Născuţi învingători
» Scurte ştiri
» 16 medalii pentru atleţii craioveni
» Probleme cu portarii la CSM Vâlcea
» CS Ostroveni a oprit trofeul
» Costel din Coasta de Fildeş a confirmat
» Terry, cel mai bine plătit din campionatul Angliei
» Fotbalul i-a unit pe şiiţi, suniţi şi kurzi în Irak
» Beckham, făcut star pop de Pele
» Alin Stoica nu are loc în Cupa UEFA
» Fanii îl vor pe Cicinho îl locul lui Chivu
» Turcii i-au subapreciat pe români
» Hagi debutează cu Steaua în Europa

Bani & Afaceri

» Nokia N76

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Îngheţată cu gust de vin
» Picnicul, preferat restaurantului

Opinii

» Teoctist şi după
» Ştiinţa, de vis!

Top