10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPartidele preşedintelui vor referendum

Partidele preşedintelui vor referendum

PD şi PLD dau termen până la sfârşitul vacanţei. Blocajul din Comisia electorală este aruncat în cârca PSD şi PNL.

PD va solicita preşedintelui României organizarea unui referendum la începutul toamnei, dacă până la sfârşitul vacanţei parlamentare Comisia electorală nu adoptă proiectul Legii votului uninominal, a declarat liderul democraţilor, Emil Boc. „Eu am crezut că legea este ca şi aprobată după ce cele trei partide mari au ajuns la un consens. Nu este admisibil ca unele partide, cum este PSD, să se joace de-a hoţii şi vardiştii cu Legea votului uninominal, sub pretextul că sunt slabi în sondaje şi că îi dezavantajează. Votul uninominal îi poate avantaja sau dezavantaja pe toţi, pentru că aici e vorba de persoane care vor candida unu la unu în competiţie în faţa cetăţenilor“, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Emil Boc.

El a acuzat PSD şi PNL că tergiversează votarea Legii votului uninominal.

„Se încearcă tergiversarea, să se spună că următoarele alegeri nu mai pot fi organizate pe vot uninominal, întrucât nu mai este timp să se stabilească circumscripţiile electorale şi colegiile uninominale. Aceasta este miza PSD, iar PNL a achiesat la această tehnică de tergiversare“, susţine Boc, adăugând că totul este o chestiune de voinţă politică.

În ceea ce priveşte proiectul Pro Democraţia, Emil Boc a afirmat că PD şi-a dat cuvântul în Comisia electorală că îl va susţine şi nu doreşte să spargă consensul existent de dragul de a inventa altă metodă a votului uninominal ca să nu se introducă acest tip de vot.

„Dacă se va găsi un consens şi pe altă formulă, nu o vom refuza. Nu vrem să spargem consensul pentru a nu se face nimic. Păstrăm consensul pentru a se face măcar această formă a votului uninominal“, a mai spus preşedintele PD.

 

Stolojan dă termen – 15 septembrie

 

Delegaţia Permanentă a Partidului Liberal Democrat a adoptat sâmbătă, la Deva, o rezoluţie în şase puncte, în care arată că preşedintele Traian Băsescu trebuie să declanşeze referendumul pentru votul uninominal, dacă până la 15 septembrie nu va exista un proiect de lege pe această temă.

„Acuzând lipsa de voinţă politică şi demagogia PSD şi PNL în ceea ce priveşte proiectul votului uninominal, apreciind oportunitatea Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor în domeniul educaţiei şi cercetării, având în vedere faptul că România trebuie să aloce resurse financiare în creştere accelerată de la an la an pentru educaţie şi cercetare, considerând că reforma administraţiei publice este practic blocată, iar în sectorul economic public nu mai există practic nici o responsabilitate asupra cheltuielilor angajate şi efectuate, constatând slaba reacţie a guvernului în ceea ce priveşte seceta care afectează România, PLD a adoptat o rezoluţie care stabilişte strategia următoare a partidului, care vizează aceste probleme“, a declarat preşedintele PLD, Theodor Stolojan. În rezoluţie, PLD îi cere preşedintelui Traian Băsescu să declanşeze referendumul pentru votul uninominal.

Vicepreşedintele PSD, deputatul Victor Ponta, s-a retras miercuri din Comisia pentru elaborarea codului electoral, el comunicând decizia sa preşedintelui partidului, Mircea Geoană, şi secretarului general, Titus Corlăţean.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că senatorul Doru Ioan Tărăcilă îl va înlocui pe deputatul Victor Ponta în Comisia pentru elaborarea codului electoral, după retragerea acestuia din urmă. Geoană a explicat că Ponta s-a retras din comisie în urma unei diferenţe de opinie, „de nuanţă“, legată de faptul că semnase, alături de liderul grupului PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, proiectul Pro Democraţia.

Liderul social-democrat a dat asigurări că PSD nu se va opune degajării unui consens în cadrul Comisiei de cod electoral, dar a arătat că formaţiunea sa consideră că varianta depusă de social-democraţi este cea mai bună şi cea mai apropiată de un sistem de vot uninominal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU