9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Sănătăţii, îngenuncheat de judecătorii craioveni

Ministerul Sănătăţii, îngenuncheat de judecătorii craioveni

Peste 100 de medici şi asistenţi medicali din cabinetele de medicină şcolară arondate Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova vor fi despăgubiţi de Ministerul Sănătăţii Publice. Banii pe care cadrele medicale trebuie să îi încaseze de la minister reprezintă contravaloarea tichetelor de masă şi diferenţa dintre salariul clinic şi neclinic din 2004 şi până în prezent. Adică aproximativ echivalentul fondurilor alocate într-un an pentru hrana bolnavilor la „Filantropia“.

Problemele Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova cu angajaţii din cabinetele de medicină şcolară arondate au început în iunie 2006. Atunci, Maria Dârnă, o asistentă de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“, a considerat că personalul medical din cabinetele de medicină şcolară era dezavantajat la salariu faţă de ceilalţi angajaţi. Practic, angajaţii din cabinetele şcolare erau trecuţi pe grila de salarizare cu salariu neclinic şi nu primeau tichete de masă, în timp ce angajaţii din celelalte sectoare (policlinică şi spital) primeau tichete de masă şi salariu clinic (cu câteva zeci sau sute de mii de lei mai mare). Asistenta Dârnă a solicitat aceleaşi drepturi şi pentru ea, însă conducerea spitalului a refuzat argumentând că, deşi acesta are statut de unitate clinică, angajaţii din cabinetele şcolare nu îşi desfăşoară activitatea în clinică, iar tichetele de masă nu se dau decât din veniturile proprii ale unităţii angajaţilor nebugetari. „Activitatea clinică înseamnă muncă integrată de învăţământ superior la care se adaugă activitate în spital (adică în unitate cu paturi). Cadrele medicale din cabinete nu lucrează în clinică, unde există cadre universitare de predare şi plan de cercetare medicală aplicată, unde sunt instruiţi studenţi, stagiari şi rezidenţi. În privinţa tichetelor de masă, acestea se acordă din veniturile proprii ale unităţii. Or, spitalul este finanţat cu fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce cadrele medicale din cabinetele de medicină şcolară, deşi sunt angajaţii noştri, sunt bugetare, primind salariile de la Ministerul Sănătăţii“, a spus Mihai Coman, managerul Spitalului „Filantropia“ Craiova.

 

105 milioane de lei vechi, de căciulă

 

Argumentele conducerii nu au impresionat-o pe Maria Dârnă. Aceasta a dat în judecată Spitalul „Filantropia“, cerând să i se plătească diferenţa dintre salariul clinic şi neclinic şi tichetele de masă. Şi chiar a câştigat procesul, obţinând din partea instanţelor o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care angajatorul trebuia să-i achite contravaloarea tichetelor şi a diferenţei salariale neacordate din 2004 şi până în 2007, în valoare totală de 105 milioane de lei. Hotărârea instanţei trebuie dusă la îndeplinire în termen de 15 zile, în caz contrar urmând să se declanşeze procedura de executare silită. Spitalul a anunţat Ministerul Sănătăţii, iar acesta (în calitate de finanţator) s-a achitat de obligaţie, plătind suma respectivă.

 

S-a creat un precedent

 

Succesul asistentei i-a inspirat şi pe ceilalţi asistenţi medicali, dar şi pe medicii din cabinetele de medicină şcolară arondate Spitalului „Filantropia“, care au dat, la rândul lor, în judecată unitatea sanitară. Aşa se face că în prezent sunt pe rol pentru acordarea de tichete de masă şi a diferenţelor salariale corespunzătoare salariului clinic peste 100 de procese, în fază avansată. Deja în majoritatea proceselor cadrele medicale au avut câştig de cauză la unele instanţe. Conducerea spitalului a făcut apel de fiecare dată, însă, existând deja un precedent, este greu de crezut că angajaţii vor putea să mai piardă procesul. „Ministerul Sănătăţii a trimis banii pentru asistenta Maria Dârnă, iar pentru ceilalţi facem deja situaţiile să le trimitem la minister, pentru ca, până la emiterea hotărârilor judecătoreşti, ministerul să ne trimită banii ca să putem să îi plătim“, a menţionat Coman.

Spitalul de Urgenţă, următorul pe listă

Spitalul „Filantropia“ nu este singura unitate sanitară din Dolj care are angajate cadre medicale în cabinete şcolare. Mai există şi Spitalul de Urgenţă Craiova (29 de cabinete), Spitalul Calafat (două cabinete), Spitalul Băileşti (două cabinete) şi Spitalul Filiaşi (un cabinet). Spitalul „Filantropia“ are 69 de cabinete din totalul de 101, câte sunt în judeţ. De curând, şi Spitalul de Urgenţă Craiova a fost dat în judecată de cadrele medicale din cabinetele de medicină şcolară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII