19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAltur Slatina diluează bursa

Altur Slatina diluează bursa

Lichiditatea bursei a fost ajutată de tranzacţiile cu acţiuni Altur. SIF Oltenia a rămas cu doar 25% din capitalul social al acestei firme, pe care o controlează însă prin Mecanica Rotes Târgovişte. Cotaţiile Electroputere şi Automobile Craiova au scăzut.

Valoarea tranzacţiilor derulate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost în scădere cu 10% faţă de perioada precedentă, atingând 351,4 milioane de lei, cu o medie zilnică a schimburilor de 70,3 milioane lei. Lichiditatea a fost ajutată semnificativ de pachete însemnate de la Altur Slatina şi Turism, Hoteluri Restaurante Marea Neagră, care au avut o pondere de 45% din totalul schimburilor.

Indicii pieţei au închis săptămâna cu noi maxime istorice, aprecierile medii ale pieţei fiind unele dintre cele mai ridicate din regiune: circa 4 %. Faţă de finalul lui 2006, cel mai bine a urcat BET-FI – cu 47,8%, urmat de BET Compozit – 45,75%, plutonul încheindu-se cu BET şi ROTX – ambii cu un randament de 32,1%.

 

Societăţile doljene s-au depreciat

 

Săptămâna trecută, SIF Oltenia a cedat în piaţă peste 150,6 milioane de acţiuni Altur Slatina, diminuându-şi participaţia la acest emitent de la 80% la circa 25% din capitalul social. O tranzacţie ciudată, dacă avem în vedere că 28% din Altur a fost cumpărată de Mecanica Rotes Târgovişte, unde printre acţionari se regăsesc omul de afaceri Cătălin Chelu şi SIF Oltenia, cu procente aproximativ egale, de peste 19%. SIF-urile au anunţat săptămâna trecută rezultatele exerciţiului pe primele şase luni ale anului. Câştigul a urcat la SIF Oltenia la 0,1361 lei/acţiune pe primele şase luni, valoarea activului net unitar urcând până la 4,41 lei. SIF Oltenia a închis săptămâna cu 4,74 lei/acţiune.

„În zilele următoare, piaţa va continua probabil pe creştere, însă selectiv, investitorii orientându-se spre emitenţii de la care aşteaptă profituri însemnate pe primul semestru al acestui an. Performanţele financiare la majoritatea emitenţilor vor fi făcute pe parcursul următoarei luni“, a declarat Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova.

Societăţile craiovene nu au avut o săptămână prea reuşită la bursă. Acţiunile Electroputere au pierdut 3,57%, încheind săptămâna la 1,35 lei. Cea mai mare pierdere au înregistrat-o titlurile Automobile Craiova, care s-au depreciat cu 12%, atingând un minim de 33,6 lei/acţiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS