11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani frumoşi dintr-o afacere ilegală

Bani frumoşi dintr-o afacere ilegală

Afacerile în exploatarea nisipului şi pietrişului, care aduc profituri ameţitoare firmelor specializate în domeniu din Olt, au intrat pe teritoriul ilegalităţii. Societatea G&N DIA SRL din Craiova, aparţinând omului de afaceri Constantin Niţă din Balş, este un exemplu în acest sens.

OLT. G&N DIA SRL are o balastieră în cuveta lacului de acumulare Drăgăneşti, lângă barajul de la Ipoteşti, amenajat pe râul Olt, de unde se scoate balast, deşi societatea nu posedă documente legale. Controalele instituţiilor abilitate s-au ţinut lanţ. S-a dispus încetarea activităţii firmei, însă Constantin Niţă continuă să scoată bani grei din afacerea cu balast. Amenzile aplicate societăţii, dar anulate în instanţă, l-au îndârjit şi mai mult pe Niţă. Acesta şi-a pus şi semnătura pe un document în care el arată că şi-a însuşit riscul la care se expune şi că ia asupra sa răspunderea de a exploata ilegal agregate minerale. Afacerea care îl îmbogăţeşte pe Constantin Niţă de la o zi la alta produce nu doar bani, ci şi pagube colaterale unui proprietar de teren din zonă.

Controale multe şi amenzi usturătoare zadarnice

SC G&N DIA SRL ar fi trebuit să sisteze activitatea de exploatare a agregatelor minerale încă din luna februarie a acestui an. Măsura a fost dispusă de Comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, de Direcţia Apelor şi de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), care au descoperit că firma din Craiova scotea nisip şi pietriş fără să deţină autorizaţie de mediu şi aviz de exploatare de la Hidroelectrica pentru 2007 şi care au aplicat şi o sancţiune contravenţională de 60.000 de lei. Măsura a fost ignorată de firmă. 
La 5 aprilie, un alt control scotea la iveală că SC G&N DIA SRL exploata, în continuare, balast din acumularea Drăgăneşti. Firma a primit o nouă amendă substanţială. La întocmirea notei de constatare a participat şi proprietarul balastierei, prilej cu care Niţă şi-a asumat responsabilitatea exploatării ilegale în continuare, sfidând legile şi instituţiile de control. De data aceasta a fost sesizat şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean. După trei controale, Direcţia Apelor Olt a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova să analizeze oportunitatea începerii urmăririi penale asupra firmei. La rândul lui, SGA a sesizat, în nenumărate rânduri, poliţia. Toate aceste demersuri n-au avut, până acum, vreun rezultat. În urmă cu o săptămână, SGA a descins din nou în zonă. Utilajele SC G&N DIA SRL lucrau. Echipa de control, însoţită de poliţişti şi de reprezentanţi ai administraţiei publice locale, a întors din drum mai multe camioane pline cu balast, care a fost descărcat. Degeaba. Firma lucrează şi în prezent.

Proces cu vecinii

După principiul „hoţul strigă hoţii“, proprietarul SC G&N DIA SRL a sesizat, printr-o petiţie, prefectura de faptul că altă firmă, SC Agreg Trans SRL Bălceşti (Vâlcea), a pus stăpânire pe un drum public, înstrăinat în mod ilegal de Primăria Osica de Sus. Controlul dispus de prefectură a descoperit că lucrurile nu stau tocmai aşa. O echipă de verificare, formată din reprezentanţi ai prefecturii, Consiliului Judeţean, Inspectoratului în Construcţii şi SGA, s-a deplasat la faţa locului pe 26 martie şi a constatat că administratorul SC Agreg Trans SRL, Alexandru Andrei, a cumpărat mai multe zeci de hectare de teren şi că drumul în discuţie a fost amenajat de acesta, pentru exploatarea proprie. Pentru că nu i-a „ieşit“ scenariul, Niţă s-a adresat instanţelor de judecată. Câştigat în primă fază de partea acuzată, procesul a ajuns la Curtea de Apel Craiova. Şi aici lucrurile s-au schimbat subit şi suspect. Şeful SC G&N DIA SRL obţine o ordonanţă preşedinţială în baza căreia Niţă, însoţit de un executor judecătoresc, a dat jos bariera pe care angajaţii firmei vâlcene o amenajaseră la intrarea pe proprietatea societăţii. De fapt, procesul a plecat de la început pe o eroare. Pentru că terenul şi drumul sunt proprietatea unei alte firme adiministrate tot de Alexandru Andrei, anume Trans Compani Andrei SRL. Astfel că executarea silită a fost ilegală. Recent, o armată de poliţişti din Caracal şi din localităţile din zonă s-au înfiinţat pentru o nouă executare pe acelaşi obiectiv. Proprietarul celor două firme vâlcene a făcut dovada cu acte că drumul aflat pe proprietatea sa îi aparţine şi că bariera este legală. De fapt, supărarea lui Niţă este alta. Maşinile care transportă piatră şi nisip de la balastiera sa ilegală nu prea mai au căi de acces în zonă, întrucât localităţile învecinate nu mai acceptă traficul greu care aduce disconfort şi pagube localnicilor. Drept urmare, autocamioanele circulă pe unde pot. Constantin Niţă este de neoprit. Iar instituţiile sesizate – neputincioase.

Relaţii

De la balastiera lui Niţă        s-au alimentat firmele unor persoane importante. Aşa se explică de ce balastiera firmei G&N DIA SRL este singura care, deşi exploatarea balastului a fost interzisă pe întreaga zonă, scoate continuu bani frumoşi dintr-o afacere ilegală. În ciuda faptului că în această poveste s-a aflat în lucru şi un dosar penal.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS