9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConflictele părinţi - adolescenţi

Conflictele părinţi – adolescenţi

Una dintre cele mai frecvente caracteristici ale adolescenţei este dorinţa de independenţă faţă de părinţi, coroborată cu revolta. Vă oferim câteva sfaturi utile în educaţia copilului dumneavoastră, aflat la vârsta adolescenţei.

Aţi putea avea surpriza ca adolescentul dumneavoastră, care până mai ieri dădea impresia că este foarte docil, să manifeste brusc un spirit rebel, să încerce să-şi expună punctul de vedere cât mai agresiv, să se revolte, pur şi simplu, împotriva dumneavoastră.

Fiţi autodidacţi!

Citiţi cât mai multe cărţi despre adolescenţă, articole sau alte materiale care vă pot oferi idei privind colaborarea dintre dumneavoastră şi copil. Înainte de orice însă, amintiţi-vă de propria adolescenţă, de „lupta“ cu acneea şi cu dezvoltarea fizică – uneori prematură, alteori însă mult întârziată. Anticipaţi modificările care vor surveni în comportamentul copilului dumneavoastră şi fiţi pregătiţi pentru unele conflicte. O soluţie ar fi să discutaţi cu copilul cât mai devreme despre schimbările care vor apărea o dată cu pubertatea. Modificările de ordin fiziologic pe care le va suporta corpul lor nu trebuie să-i sperie sau să-i complexeze. Încurajaţi-l să vorbească despre ceea ce simte, deoarece, cu cât amânaţi aceste discuţii, cu atât este mai mare riscul ca adolescentul în formare să încerce să afle singur răspunsurile care îl interesează.

Psihologii americani spun că părinţii au tendinţa să aibă mai puţine pretenţii de la adolescenţi, mai ales în ceea ce priveşte situaţia şcolară. „Este o greşeală! Părinţii trebuie să-şi menţină aşteptările ridicate, atât cele de ordin profesional, cât şi comportamental, iar copiii vor creşte şi se vor maturiza în funcţie de aceste standarde“, spun specialiştii.

Fiţi atenţi la semnalele de alarmă!

Anumite schimbări de personalitate şi de comportament sunt normale în această perioadă, dar, dacă sunt dramatice sau de lungă durată, este cazul să solicitaţi ajutorul unui psihoterapeut. Iată la ce trebuie să fiţi foarte atenţi, mai ales dacă aceste probleme durează mai mult de şase săptămâni:

-copilul se îngraşă brusc sau slăbeşte văzând cu ochii;

-randamentul şcolar scade foarte mult;

-adolescentul începe să sufere din cauza insomniilor sau, dimpotrivă, a unui somn agitat;

– schimbări dese şi subite ale personalităţii etc.

Respectaţi intimitatea copilului

Unii părinţi au o adevărată problemă când vine vorba despre intimitatea adolescentului, pentru că au senzaţia că tot ceea ce face acesta îi priveşte în mod direct. Nu trebuie să uitaţi că adolescentul are dreptul la intimitate. Jurnalul este doar al lui, corespondenţa îi aparţine, nu îi verificaţi căsuţa de mail decât cu acordul lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS