11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutorităţile iau măsuri împotriva secetei

Autorităţile iau măsuri împotriva secetei

GORJ. Autorităţile locale ale municipiului Târgu Jiu îşi iau măsuri de precauţie pentru a preîntâmpina o criză de apă în lunile iulie şi august, când se aşteaptă ca temperaturile să depăşească din nou 40 de grade Celsius. În fiecare localitate vor fi amenajate locuri speciale pentru adăpatul animalelor, iar în zonele unde alimentarea cu apă este deficitară se va asigura aprovizionarea cu ajutorul cisternelor. De asemenea, altă lucrare importantă este finalizarea reţelei de alimentare cu apă din lacul de acumulare Vâja. „Această sursă este una de rezervă şi va fi folosită doar în perioadele de criză“, a precizat primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru.
Trei puţuri de mare adâncime vor fi forate în această vară, pentru a asigura rezervele de apă în caz de secetă prelungită. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, deja au început lucrările la primul puţ, care se va realiza în localitatea Preajba.
În prezent, municipiul Târgu Jiu este alimentat cu apă din două surse de suprafaţă: Şuşiţa Verde şi Sohodol. La dispoziţia autorităţilor mai sunt câteva puţuri de mare adâncime aflate în zona Iezureni, care nu sunt puse în funcţiune. „Aceste puţuri constituie rezerva de apă a oraşului. Nu a fost nevoie să le punem în funcţiune, pentru că, deocamdată, nu sunt probleme. În cazul în care se va înregistra o scădere a debitului, atunci vom utiliza puţurile, care au fost echipate cu pompe noi“, a precizat Ion Popescu, directorul Direcţiei de Servicii şi Utilităţi Publice (DSUP).

Contorizarea reduce consumul de apă

Altă măsură în vederea reducerii consumului de apă este continuarea contorizării apartamentelor şi caselor. În prezent, gradul de contorizare este 72% la blocuri şi de 35% la case. Ion Popescu, directorul DSUP, a spus că, în urma contorizării, s-a constatat o scădere la jumătate a consumului de apă: „În Preajba, localitate componentă a municipiului Târgu Jiu, consumul de apă s-a redus la jumătate în urma contorizării“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS