11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFără nas de banii UE

Fără nas de banii UE

Craiova nu a primit până acum nici un sfanţ european în baza vreunui proiect propriu de finanţare pentru infrastructură, dar are în lucru cereri de 1,7 milioane de euro pentru diverse.

Funcţionarii craioveni de rupt gura târgului în materie de proiecte de finanţare externă n-au în derulare nici măcar o procedură pentru atragerea de bani europeni pentru infrastructură, darămite să se mai şi poată lăuda cu vreo alocare de valută parafată pentru canalizarea sau asfaltarea străzilor oraşului. Reprezentanţii municipalităţii nu reuşesc să pună cap la cap datele problemei după algoritmii occidentali la capitolul infrastructură, acuzând legislaţia în continuă schimbare şi alinierea greoaie a normativelor româneşti la cele europene. Directorul executiv al Direcţiei proiecte, programe de dezvoltare a Primăriei Craiova, Sever Bordu, recunoaşte că experţii săi mai au mult de învăţat. „Este foarte dificil să întocmeşti un astfel de proiect, în care cerinţele sunt mult mai complexe decât la celelalte, mai ales că în permanenţă se modifică legislaţia, şi la noi, şi la ei. Noi încercăm să citim în permanenţă, să ţinem pasul. E greu, foarte greu“, a spus Bordu. El mai găseşte însă o scuză şubredă incapabilităţii funcţionarilor. Dacă oamenii muncesc de dau în brânci, reuşesc să ducă la capăt un astfel de proiect, iar în faţa comisiei europene se trezesc că mai sunt prezentate alte câteva zeci de proiecte similare, din ţară?! „Atunci, probabilitatea ca proiectul să primească finanţare scade, iar eşecul ar înseamna muncă degeaba“, este de părere directorul.

Bordu a mai declarat că numirea unui reprezentant european în materie de proiecte de finanţare pentru zona Olteniei le-ar putea da un impuls specialiştilor.

 

Îngrijire şi consiliere

 

Ca să nu credem că funcţionarii plătiţi din bani publici stau degeaba, primăria ne-a comunicat lista cu toate proiectele de finanţare externă, cu precizarea că nici unul nu este finalizat. Astfel, aflăm că municipalitatea solicită 50.000 de euro pentru libera circulaţie a forţei de muncă în UE, 53.000 de euro pentru planificare, dezvoltare şi promovare prin cooperare transfrontalieră, 162.000 de euro pentru îngrijiri la domiciliu persoane vârstnice, 49.000 de euro pentru centrul de zi – sprijin al vârstnicilor abandonaţi de familie, 296.000 de euro pentru modernizarea şi retehnologizarea bucătăriei Spitalului „Filantropia“, aproape 400.000 de euro pentru crearea unui centru naţional de dezvoltare educaţională în domeniul turismului, 40.000 de euro pentru un centru de consiliere a persoanelor aflate în situaţii de risc, 500.000 de euro pentru promovarea egalităţii între sexe în dezvoltarea locală, concilierea la locul de muncă şi în cadrul vieţii de familie şi alte acţiuni de acest gen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII