19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCanicula te îndeamnă la fiţuici

Canicula te îndeamnă la fiţuici


În zilele caniculare, în căminele studenţeşti din Bănie este linişte. Studenţii fie sunt la examene, fie se odihnesc după o noapte în care au profitat de răcoare şi au învăţat.

Studenţii norocoşi care nu au avut examene de dimineaţă îşi permit luxul să lenevească în pat până la ora prânzului. Abia atunci îşi beau cafeluţa şi aşteaptă să vină seara ca să se răcorească şi să se apuce de învăţat. Până atunci însă mai răsfoiesc o revistă, se joacă pe computer, se uită la televizor, fac nişte fiţuici sau merg la ştrand. „O baie la ştrand este întotdeauna binevenită şi după aceea poţi să înveţi că te-ai răcorit. Nu ai ce altceva să faci pe căldurile astea“, a spus Cristina Macu, studentă în anul I la Facultatea de Horticultură.

Mâncarea caldă gătită pe reşouri a fost înlocuită cu hrana rece, roşii, castraveţi, brânză, mezeluri. „Mâncăm totul rece. A fost foarte greu în ultimele săptămâni. Ne răcorim cu apă rece şi cu speranţa că nu mai avem mult şi se termină sesiunea. Noi avem totuşi noroc că stăm pe partea cu umbră, dar alţi colegi de-ai noştri mor de cald ziua, când le bate soarele în geam“, a explicat Gabriela Mihai, studentă în anul I la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care locuieşte în căminul 1 din Complexul de la Agronomie.

Cristina Călin, studentă la Facultatea de Horticultură, nu a mai rezistat poftei de a mânca o porţie de cartofi prăjiţi şi a gătit în cameră. Căldura şi fumul au cuprins tot palierul. „Am făcut cartofi prăjiţi pentru că îmi plac şi nu am mai mâncat de mult, dar nu credeam că o să se facă atât de cald“, a spus studenta.

 

Provizii de apă minerală şi suc

 

Alţii au descoperit diferite metode ca să aibă în camere câteva grade mai puţin, prosoape ude, geamuri şi uşi deschise sau ventilatoare. „Ţinem în permanenţă geamurile şi uşa deschise, mai punem prosoape ude pe sârmă afară sau în cameră. Este foarte greu şi doar noaptea mai este un pic de răcoare şi putem şi noi să învăţăm“, a spus Antonela Fieraru, studentă la Facultatea de Horticultură, în anul II.

Unii studenţi se adăpostesc sub umbrele şi sting căldura cu apă, bere sau lapte rece. Secretul este însă să te aprovizionezi devreme cu lichide pentru că până seara rişti să nu mai găseşti decât suc la chioşcurile de lângă cămine.

„Cu greu poţi să înveţi pe asemenea călduri. Eu mai beau lapte rece, mi-am luat şi umbrelă şi am provizii de apă şi suc şi, când se goleşte frigiderul, alimentez imediat“, a spus Marian Zamfir, student în anul I la Facultatea de Horticultură.

„Când e cald, nu poţi să înveţi“

 

Pentru alţii, berea este la loc de cinste. „Ce să facem pe căldură? Jucăm o tablă, un rummy, bem o bere rece şi aşteptăm seara. Dacă atunci avem chef, mai învăţăm, dacă nu, o rezolvăm cu nişte fiţuici şi poate avem noroc la examen“, a spus Florin, student în anul II la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. „Când e cald, nu poţi să înveţi, când vine seara, vrei să ieşi la o terasă şi uite aşa trece timpul şi vine examenul. Singura soluţie este să faci fiţuici că acum nu trebuie nici măcar să le mai scrii tu, le faci pe calculator“, a explicat Alina, studentă în anul III la Facultatea de Matematică- Informatică. Timpul trece însă repede, sesiunea este pe sfârşite şi studenţii craioveni vor scăpa de canicula din cămine şi se vor bucura câteva luni de soare şi mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU