20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia susţine proiectul Merkel pentru Tratatul Uniunii

România susţine proiectul Merkel pentru Tratatul Uniunii


Principalele obiective: UE trebuie să aibă personalitate juridică şi o politică externă unică.

 

 

România este reprezentată la Consiliul de vară de la Bruxelles de şeful statului şi de primul-ministru.

Înainte de a pleca la Bruxelles, Traian Băsescu a precizat că obiectivul major al României la Summit-ul Consiliului European este ca Tratatul UE să nu afecteze major proiectul Tratatului Constituţional, aprobat deja în 18 ţări. Reprezentanţii celor 27 de state speră să ajungă la un compromis în aceste zile.

În plus, şeful statului a arătat că, pornind de la propunerea de mandat a preşedinţiei germane, distribuită statelor membre, România are câteva observaţii. Delegaţia română va susţine supremaţia Cartei Drepturilor Omului asupra legislaţiei interne, în condiţiile în care unele state pun sub semnul întrebării caracterul juridic obligatoriu al Cartei.

Pornind de la premisa că Uniunea Europeană trebuie să fie un actor global, şeful statului a afirmat că România va susţine necesitatea ca UE să aibă personalitate juridică şi o politică externă unică. Totodată, va susţine o clauză legată de securitatea energetică, privind „obligativitatea solidarităţii între statele membre, în situaţia în care unul din statele membre este în dificultate energetică“. „România va susţine că dreptul comunitar trebuie să prevaleze asupra dreptului naţional“, a subliniat preşedintele.

România se asociază celor 22 de state care sunt dispuse să accepte în principiu proiectul de Tratat al reformei, cum a numit cancelarul german, Angela Merkel, proiectul său de nou tratat constituţional al UE, care păstrează „ideile inovatoare“ ale revolutei Constituţii, dar care nu este acceptat de Marea Britanie şi care are şanse slabe să fie acceptat de Olanda, Polonia şi Cehia.

 

„Nu ne putem permite să avem abordări subiective“

 

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că poziţia României la reuniunea Consiliului European din vară este pregătită de Ministerul de Externe, pentru a reflecta interesul naţional, fără să poată exista abordări subiective. „Delegaţia României este alcătuită din preşedinte şi primul-ministru şi am convingerea că avem un punct de vedere comun pe acest subiect. Aici nu este o chestiune de abordare, aş spune personală, nu ne putem permite să ne ducem acolo şi să avem abordări subiective de ordin personal, este o poziţie care trebuie să reflecte interesul naţional“, a spus Tăriceanu.

Dintre celelalte subiecte aflate pe agenda discuţiilor de la Bruxelles, România este în mod special interesată de problematica migraţiei, deoarece frontiera externă a UE, gestionată în mod direct de ţara noastră, este una dintre cele mai lungi din Europa, precizează guvernul.

Negocieri dificile

Liderii celor 27 încearcă să ajungă la un acord în privinţa tratatului de reformare a blocului comunitar, elaborat de preşedinţia germană a Uniunii. Documentul va înlocui proiectul de tratat constituţional, respins în 2005 de francezi şi de olandezi. Se aşteaptă ca reuniunea prevăzută pentru două zile să se extindă şi astăzi, întrucât negocierile se anunţă foarte dificile. Polonia, sprijinită de Cehia, contestă problema dreptului de vot în Consiliul Uniunii, militând pentru schimbarea sistemului dublei majorităţi, prevăzut în vechiul proiect de tratat. La rândul său, Marea Britanie nu este de acord cu crearea postului de ministru de externe european şi nici cu adoptarea cu statut obligatoriu a Cartei drepturilor fundamentale ale cetăţenilor Uniunii. Altă prevedere importantă în textul de 12 pagini elaborat de Germania este înfiinţarea funcţiei de preşedinte permanent al Consiliului Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU