9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjul, topit de caniculă

Gorjul, topit de caniculă

Gorjenii s-au topit ieri de căldură, temperatura ajungând la peste 40 de grade Celsius. Primăria Târgu Jiu a amplasat în zonele aglomerate trei corturi, unde cetăţenii au putut să vină pentru a se răcori cu un pahar cu apă plată sau să-şi ia tensiunea.

Gorj. Străzile municipiului Târgu Jiu erau ieri la amiază aproape pustii. Puţini au avut curajul să stea în soarele arzător, la o temperatură de peste 40 de grade Celsius.
Conducerea Primăriei Târgu Jiu a luat decizia de a amplasa, în trei zone aglomerate ale oraşului, corturi cu apă plată şi asistenţă medicală, unde cei aflaţi în nevoie au putut solicita ajutorul. La punctele situate în centrul municipiului, în zona magazinului Romarta, şi în cele două pieţe au venit, până la amiază, sute de persoane. La cortul din centrul oraşului, în jur de 150 de oameni au venit pentru a se răcori cu un pahar cu apă plată, mulţi dintre ei solicitând să le fie luată şi tensiunea. Aici, până la ora 13.00, se consumaseră două bidoane, de 19 litri fiecare, cu apă plată. „Nu au fost probleme deosebite. Oamenii care au venit să bea un pahar cu apă au dorit să-şi ia şi tensiunea“, a spus Luminiţa Buda, angajată a primăriei.
Mult mai aglomerat a fost cortul amplasat în Piaţa Centrală din Târgu Jiu. Aici, în jur de 350 de oameni veniseră până la amiază să bea un pahar cu apă plată rece şi să-şi ia tensiunea. „Majoritatea nu se simţeau rău, dar au vrut să-şi tensiunea. Au fost şi unele cazuri în care tensiunea era foarte mare, dar persoanele respective erau cardiace şi aveau medicamentele necesare cu ele“, a precizat Marin Popescu, asistent medical.
Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a precizat că această acţiune va continua atâta timp cât temperaturile se vor menţine foarte ridicate.

Angajaţii trebuie să primească doi litri de apă minerală

Angajaţii direcţiilor şi serviciilor aflate în subordinea Primăriei Târgu Jiu au primit ieri doi litri de apă minerală.
George Romanescu, inspector-şef interimar al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, a precizat că de astăzi vor începe acţiunile de control la agenţii economici, pentru a constata dacă respectă legea în privinţa asigurării hidratării la locul de muncă: „Legea precizează că angajatorii sunt obligaţi să asigure o cantitate de doi litri de apă minerală, în cazul în care temperaturile trec trei zile consecutiv de 37 de grade Celsius. Vom începe acţiunile de control la agenţii economici din toate domeniile de activitate“.

215 fântâni au secat

215 surse de apă din localităţile judeţului Gorj au secat. Conform datelor deţinute de Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj, în comuna Albeni au secat 13 fântâni, iar alte şase din Brăneşti nu mai au apă, în timp ce la Câlnic au secat zece fântâni. Cea mai gravă situaţie se întâlneşte în localităţile Jupâneşti şi Turcineşti. La Jupâneşti, din cele 523 de fântâni, 36 nu mai au apă, iar la Turcineşti, din 810 surse de apă, au secat 150. Primarul localităţii Turcineşti, Vasile Gogălniceanu, a precizat că satele Turcineşti şi Cartiu, situate paralel cu râul Jiu, pe care se execută lucrări de amenjare hidrografică, sunt cel mai grav afectate: „Oamenii se aprovizionează unii de la alţii. De exemplu, de la mine din fântână iau apă trei-patru vecini. Satele aflate în paralel cu râul Jiu sunt cel mai afectate. Lucrările care se realizează pe acest curs de apă au dus la acest fenomen“.

Cinci gorjeni au leşinat din cauza căldurii

Ambulanţa a intervenit ieri, până la prânz, în cinci cazuri de leşinuri cauzate de căldura excesivă. Patru gorjeni au suferit lipotimii în timp ce se aflau în casă, iar altuia i s-a făcut rău pe stradă. Victimele caniculei au fost transportate la spital, unde li s-au acordat îngrijiri medicale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS