9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGarda de Mediu mârâie la ministere

Garda de Mediu mârâie la ministere

Românii trăiesc într-un mediu poluat fiindcă legile în domeniu le sunt străine celor care ar trebui să le aplice şi să le respecte primii, adică răspunzătorilor din ministere şi din celelalte instituţii publice.

Compartimentele specializate pe probleme de mediu din guvern, dar şi cele din cadrul administraţiei publice locale şi a serviciilor deconcertate sunt pe lista neagră a comisarului general al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Popa, care consideră că unele dintre aceste organisme nu-şi fac datoria. Aflat ieri la Craiova, „generalul alb-verde“ a mai declarat că protecţia mediului în România nu poate fi ridicată la standardul european dacă nu există comunicare între autorităţile de mediu, în primul rând, şi între toate organismele statului. „Îmbunătăţirea comunicării între instituţii este una dintre priorităţile prin care vrem să optimizăm activitatea de protecţie a mediului, în tot ce înseamnă ea. Am sesizat, în plus, că există factori, chiar la nivel înalt, care nu cunosc legislaţia de mediu. Nu este posibil, în condiţiile în care suntem ţară UE. Dovezi că aşa stau lucrurile sunt sancţiunile pe care unităţi din subordinea unor ministere le-au primit pentru că nu au respectat legea sau faptul că anumite lucrări gestionate de ministere nu au primit autorizaţie“, a spus Octavian Popa, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu. El a mai arătat că inclusiv actuala organizare a Gărzii lasă de dorit. „Din ce am analizat până acum, consider că trebuie făcute unele modificări de structură. Cred, de asemenea, că mai avem nevoie de oameni. Nici la capitolul stimulare a personalului în vederea implicării nu stăm încă foarte bine“, apreciază Octavian Popa.

Comisarii „recuperatori“

Activitatea de monitorizare a respectării planurilor de conformare pe care agenţii economici sunt obligaţi să le deruleze în vederea protejării mediului este pe ordinea de urgenţe a Gărzii de Mediu. Comisarul general a afirmat ieri că inclusiv presiunile prin telefon vor intra în atribuţiile comisarilor de mediu. „Nu sunt adeptul amenzii cu orice preţ sau, şi mai rău, al închiderii unităţilor, dacă în prealabil noi n-am urmat orice cale posibilă pentru a-i convinge pe «clienţi» să intre în legalitate, să investească în protecţia mediului ş.a.m.d. Declanşăm o campanie de controale, după care vom sta pe capul lor, inclusiv cu telefoane. O să-i sune colegii mei în fiecare zi“, a spus Octavian Popa. Comisarul general susţine că nu a venit la Mediu pentru a pleca „de incompetent“, ci, dacă o fi să fie, „de-al dracului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS