14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe şantiere înfloreşte munca la negru

Pe şantiere înfloreşte munca la negru

Cele mai dese cazuri de muncă fără forme legale sunt întâlnite pe diversele şantiere de construcţii din Vâlcea. Firmele care fac asemenea angajări ignoră drepturile salariaţilor, dar şi amenzile usturătoare ale inspectorilor muncii.

VÂLCEA. O statistică a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea arată că aproape 70% din cazurile de muncitori la negru se întâlnesc pe şantiere. Firmele de construcţii din Vâlcea preferă să plătească amenzi grase către ITM sau să fie plimbate luni bune prin tribunale decât să întocmească un simplu contract de muncă pentru fiecare angajat. Aceasta este concluzia la care conducerea ITM a ajuns după şase luni de controale susţinute. Cifrele vorbesc de la sine, de la începutul anului şi până în prezent inspectorii de muncă descoperind 211 persoane care lucrau fără forme legale. „Numai în această lună am dat peste 53 de oameni care lucrau la negru, majoritatea în construcţii, unde domneşte un haos total  în domeniul relaţiilor de muncă, dar şi în cel al securităţii“, a explicat Ion Nicolaescu, inspectorul-şef al ITM Vâlcea. Pentru cei 53 de lucrători, firmele prinse cu mâţa în sac au primit amenzi în valoare totală de 87.100 de lei. Din ianuarie şi până acum, amenzile pentru acest gen de nereguli se ridică la 403.800 de lei, iar specialiştii inspectoratului spun că se va dubla până la sfârşitul anului, lucru ce se va întâmpla şi cu cei prinşi că lucrează la negru. „Chiar dacă pe şantiere găsim cei mai mulţi muncitori fără forme legale, sunt şi alte domenii în care ne confruntăm cu astfel de dificultăţi. Imediat după construcţii se situează exploatările forestiere cu un număr mare de oameni care lucrează fără contracte şi în condiţii foarte periculoase. De asemenea, fenomenul muncii la negru se regăseşte şi în industria textilă şi cea de servicii, dar la o pondere mai redusă“, a explicat şeful Inspecţiei Muncii.

Regulile de protecţie a muncii, ignorate

Nici în domeniul securitate şi sănătate în muncă firmele de construcţii nu excelează. Cu toate că şantierele sunt locuri periculoase şi că există o serie de normative stricte cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a preveni accidentele, nimeni nu aplică nici cele mai elementare reguli de siguranţă. Mizând pe ignoranţa muncitorilor, micile firme, dar şi marile societăţi de construcţii omit să doteze lucrătorii cu echipamente minimale, cum ar fi căşti de protecţie sau corzi de siguranţă. „De la începutul lui 2007 au fost controlate 134 de societăţi, amenzile aplicate pentru abateri de la regulile de securitate şi sănătate în muncă ajungând la suma de 496.000 de lei. Consecinţele nerespectării acestor reguli sunt grave şi duc uneori la moartea unor persoane“, a spus Nicolaescu. Trei oameni şi-au pierdut viaţa în accidente de muncă în acest an, doi dintre ei pe şantiere. Al treilea a decedat în timp ce lucra la o exploataţie forestieră, incidentul fiind cercetat de inspectorii ITM.  Lucrătorii de la Inspecţia Muncii au mai oprit de la funcţionare şi 16 echipamente tehnice care ameninţau sănătatea şi chiar viaţa celor care le operau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS