11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ştiri IT&C

Browser-ul Safari de la Apple, acum compatibil cu Windows

Compania Apple Inc. a lansat o versiune a browserului de internet Safari compatibil cu computerele echipate cu sistem de operare Windows, făcând astfel concurenţă browserelor Internet Explorer şi Mozilla Firefox ale companiei Microsoft. „Am reuşit să creăm cel mai inovator şi cel mai puternic browser din lume“, a declarat Steve Jobs, preşedintele executiv al Companiei Apple Inc.  
Browserul Safari a fost lansat în urmă cu câţiva ani pentru computerele Macintosh ale companiei Apple şi de atunci a reuşit să acapareze cinci la sută din piaţa mondială a browserelor, existând peste 18 milioane de utilizatori de Safari în întreaga lume. Browserul Internet Explorer, care este integrat în sistemul de operare Windows, deţine 78 la sută din cota de piaţă, în timp ce Firefox a urcat rapid în topul preferinţelor utilizatorilor, acaparând aproximativ 15 la sută din piaţă. Ca şi celelalte două concurente ale sale, Safari este distribuit gratuit, iar producătorii susţin că browserul Safari este de două ori mai rapid decât rivalele sale.
Preşedintele Apple a mai anunţat încă o surprinză pe care compania pe care o reprezintă o pregăteşte utilizatorilor: în curând telefoanele iPhone vor fi şi ele prevăzute cu sistemul Safari. Acest lucru va însemna că orice aplicaţie creată pentru a rula pe browserul Safari, specific pentru computerele Macintosh, va fi complet compatibilă cu telefonul iPhone. Iniţiativa Apple de a pune broswerul Safari la dispoziţia celor ce nu folosesc computerele Macintosh nu este prima de acest gen: compania a făcut posibil ca iPod-urile şi magazinul virtual iTunes Store să fie compatibile cu sistemul de operare Windows. Această măsură a fost luată pentru a determina cât mai multe persoane să utilizeze computerele Macintosh. Vânzările de computere Macintosh au crescut în mod semnificativ în ultimii ani, cota de piaţă crescând de la 3,5 la sută (în 2004) până la 4,9 la sută (în 2006). „Safari este un nou cal troian ce introduce inovaţia Apple în comunitatea utilizatorilor de Windows, convingându-i să utilizeze platforma Macintosh“, a declarat Tim Bajarin, unul din consultanţii tehnici ai companiei Apple.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS