19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria, mai transparentă şi mai accesibilă

Primăria, mai transparentă şi mai accesibilă

Azi se încheie la Craiova desfăşurarea aplicaţiilor practice ale proiectului „Îmbunătăţirea integrităţii la nivelul administraţiei publice locale“. Proiectul se derulează în şapte localităţi şi este gestionat de Asociaţia Pro Democraţia şi de Transparency International Romania.

Cele două ONG-uri şi-au propus să semnaleze problemele care afectează integritatea şi transparenţa administraţiei din Primăria Craiova pe baza datelor referitoare la perioada 2004-2006. În urma cercetărilor făcute, administratorii proiectului au constatat că toate şedinţele consiliului local au fost publice, dar nu există o evidenţă a participării reprezentanţilor mass-media prezenţi la aceste şedinţe, fapt care ar arăta interesul cititorilor faţă de dezabaterile şedinţelor. Primarul Antonie Solomon a primit bilă albă de la administratorii proiectului pentru numeroasele iniţiative legislative. În perioada analizată, din cele 462 de iniţiative, 297 i-au aparţinut lui Solomon, 163 consilierilor locali majoritari şi două iniţiative au avut consilierii din opoziţie. Pe motiv că legea nu obligă, nici un consilier local nu a făcut public raportul de activitate.

60 de jurnalişti acreditaţi la primărie

Comisiile de specialitate au analizat 268 de proiecte de hotărâri şi au dat 171 de avize de specialitate, dar în procesele-verbale de şedinţe nu sunt menţionaţi reprezentanţii executivului care au participat la şedinţe şi nici nu se menţionează dacă şi cetăţeni ai oraşului au asistat la sedinţele comisiilor. Cele două organizaţii nonguvernamentale care au realizat cercetarea au remarcat că informaţiile ce pot fi obţinute la cerere nu respectă criteriul accesibilităţii. Iniţial, preţul unei fotocopii de pe o pagină a fost cinci lei. După ce primarul a fost sesizat cu privire la faptul că preţul depăşeşte valoarea medie practicată de operatorii economici, s-a revenit cu altă hotărâre a consiliului local şi preţul a fost modificat la un leu/pagina.
Altă problemă sesizată a fost aceea că primăria nu monitorizează comprehensiv apariţiile în presa locală şi regională ale instituţiei. Iniţiatorii cercetării au găsit, în anul 2005, 60 de jurnalişti acreditaţi la Primăria Craiovei, dintre care doar trei au făcut cereri de informaţii de interes public.
Specialiştii celor două instituţii care au făcut cercetarea au ajuns la concluzia că Primăria Craiova stă mult mai bine decât alte primării din ţară la capitolul transparenţă şi acces la informaţii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS