9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraioveni uitaţi în lumea a treia

Craioveni uitaţi în lumea a treia

Opt familii din Bănie trăiesc într-un loc pe care municipalitatea greşit l-a rânduit între arterele oraşului, numindu-l strada  Runcu. De fapt, dacă în jur nu ar exista blocurile, s-ar chema că acei oameni locuiesc într-o văgăună de la marginea lumii.

Craiovenii de pe strada Runcu, o veritabilă groapă din cartierul Valea Roşie în care, iată, trăiesc oameni, au fost lăsaţi cu ochii în soare de funcţionarii primăriei, care, după ce s-au uitat pieziş în gura plină de promisiuni a primarului Antonie Solomon – până în septembrie 2007 se face alimentarea cu apă, canalizarea şi se pune la fiert şi niscaiva asfalt – s-au lăsat pe tânjală.
Luna ianuarie a însemnat mult pentru contribuabilii de pe strada Runcu: primarul Antonie Solomon, împreună cu suita de directori de un miliard pe an, a văzut, pentru prima oară în mandat, râpa dintre blocuri, care, culmea tupeului administrativ, este prinsă în nomenclatorul stradal.
Era a doua zi după ce proiectul „Fii vocea cartierului tău!“, al Gazetei de Sud, adunase două sute de craioveni în Valea Roşie.
Oficialii s-au întrecut în declaraţii care anunţau transformarea văii Runcu într-o alee a civilizaţiei şi… atât. În iunie 2007, mai exact ieri, nimic nu era schimbat. Mai puţin o ţeavă ruginită prin care oamenii primesc apă. „Pe aia am cârpit-o, vedeţi, nu mai e atâta inundaţie“, a spus Vasile Oprea, locatar pe strada Runcu. El îşi aminteşte de proiectul Gazetei de Sud. „Ştiu că aţi venit şi atunci, a venit şi primarul a doua zi cu toţi ai lui. Domnul Solomon zicea că în septembrie ne dă o stradă la cheie“, îşi mai demonstrează Oprea ţinerea de minte. Răspunzătorul de alocarea banilor necesari proiectelor şi realizării acestora, directorul Direcţiei proiecte, programe de dezvoltare şi investiţii, Sever Bordu, îşi aminteşte altceva. „Ştiu că aceia de la Regia Apa (Compania de Apă Oltenia – n.r.) i-au promis domnului primar că fac reţelele pe banii lor“, a spus ieri Bordu, deşi ştie foarte bine că, fără capitol bugetar, nici o unitate, fie ea şi în curtea primăriei, nu poate realiza de la zero reţele de utilităţi în patrimoniul municipalităţii.
Constantin Stamatoiu, directorul Companiei de Apă Oltenia, a recunoscut că, în primă fază, s-a angajat să execute alimentarea cu apă şi canalizarea. „Atunci fusesem informat că este vorba de o reabilitare a reţelei de alimentare şi de o extindere a celei de canalizare, pe o lungime de aproape 100 de metri, lucrări pe care, într-adevăr, le puteam executa fără prea multă hârţogărie“, a declarat Stamatoiu.
La verificări însă a reieşit că nu poate fi aplicată o astfel de soluţie tehnică, fiindcă reţeaua existentă este improvizată şi nu este în patrimoniul Craiovei, iar strada este prinsă în patrimoniu ca arteră fără sisteme de utilităţi, pentru a cărei modernizare este obligatoriu un studiu de fezabilitate. „Am anunţat primăria încă de atunci că trebuie rectificat bugetul pentru a demara procedurile pe strada Runcu, însă văd că nu s-a mişcat nimic“, a spus Stamatoiu.
În lipsa primarului, plecat în concediu, nici unul dintre funcţionarii publici nu a putut preciza dacă oamenii de pe strada Runcu mai sunt consideraţi craioveni, în afară, desigur, de ziua în care trebuie să-şi plătească taxele şi impozitele locale.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII