9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBinecuvântarea de a fi mamă

Binecuvântarea de a fi mamă

Este singura femeie care ocupă funcţia de comisar-şef al poliţiei dintr-un municipiu, iar în doi ani a reuşit să aducă schimbări majore, lucrând foarte mult la mentalităţi. Are o căsnicie frumoasă, fiind de 15 ani alături de Nicolae, şi doi copii extraordinari.

Maria Păun, actuala şefă a Poliţiei Municipiului Calafat, s-a născut pe 23 iulie 1965 în Băileşti, Dolj. A urmat cursurile Liceului industrial din localitate, după care a lucrat în producţie la Întreprinderea de Celule Electrice Prefabricate timp de trei ani. A avut neşansa, din cauza concurenţei acerbe, să pice la examenul pentru admiterea la Facultatea de Drept.

Munca din anii adolescenţei te maturizează

A muncit, condiţie pentru „dovedirea maturităţii“, imediat după liceu. Bazându-se în viaţă după principiul că „până nu te loveşti cu capul de pragul de sus, nu-l vezi pe cel de jos“, a realizat cât de greu este să lucreze într-o întreprindere şi că îşi doreşte altceva de la viaţă. „Am hotărât atunci să dau la Academia de Poliţie din Bucureşti. Era o adevărată provocare pentru mine, în acele vremuri în această instituţie fiind admise foarte puţine fete. Îmi amintesc că fratele meu cel mare nu s-a abţinut şi mi-a spus că, dacă visez noaptea avioane, ziua vreau să şi zbor… Am muncit mult, am învăţat pe măsură, iar în 1987 am reuşit să intru la Academia de Poliţie. Sunt sigură că în viaţă, dacă îţi doreşti ceva cu orice preţ, prin multă muncă îţi poţi înfăptui visul“, a spus Maria Păun.
A absolvit facultatea pe profilul Cercetări Penale, fiind repartizată la Calafat, la Biroul de Cercetări Penale. De doi ani ocupă funcţia cea mai importantă din Poliţia Calafat. În ţară, o singură femeie mai ocupă funcţia de adjunct al poliţiei unui oraş. În prezent are în subordine aproximativ 110 oameni, majoritatea bărbaţi, fiind acceptată în colectivitate cu mare uşurinţă ca şef, însă cu condiţia de a respecta „acele reguli nescrise ale bărbaţilor“, impunând discreţie şi multă seriozitate. Pentru Maria Păun, respectarea deontologiei profesionale este totul, esenţial fiind însă să stai departe de bârfe şi să păstrezi o anumită distanţă între şef şi subaltern. Fiind şef al poliţiei într-un oraş de frontieră, „poartă către Orient şi Occident“, responsabilitatea este enormă.

S-a implicat în schimbarea imaginii poliţiei

Ca şi femeie, acordă o importanţă deosebită ţinutei vestimentare, fiind de părere că poliţiştii trebuie să fie pedanţi. A încercat foarte mult să schimbe ceva din atitudinea poliţistului clasic, militând ca aceştia să vorbească frumos şi amabil, să fie aproape de oameni, să dispară acea barieră între omul simplu şi poliţist. S-a lovit în aceşti doi ani şi de orgoliul masculin al unor colegi, însă cu multă diplomaţie şi inteligenţă a reuşit să depăşească momentul, fără însă să se răzbune. Ţine foarte mult la colaborare, fiind de principiu că mai multe minţi pot lua decizii înţelepte, însă întotdeauna ţine să fie consultată, decizia finală dorind să o ia atâta timp cât responsabilitatea îi revine. „M-am implicat foarte mult, pot spune chiar agresiv, în schimbarea imaginii poliţiei. Este normal şi firesc să îţi vinzi bine marfa… Am mers în şedinţele consiliului, am făcut informări, am luat decizii majore ori de câte ori a fost nevoie. Toţi trebuie să ştie că în spatele oricărui poliţist se ascunde un om, o mamă sau un tată care nu poate sta deoparte când află de abuzuri sau tâlhării împotriva copiilor ori a bătrânilor. Dincolo de toate, avem un suflet şi nu suportăm infractorii de orice natură“, a adăugat şefa Poliţiei Municipiului Calafat.
A muncit foarte mult în ceea ce priveşte prevenirea, încercând ca din învăţământul preşcolar să formeze spiritul civic al copiilor şi să-i facă să înţeleagă că poliţiştii le sunt prieteni, oameni la care pot apela ori de câte ori au nevoie. Nu de puţine ori a avut surpriza ca micuţii să vină să îi aducă banii găsiţi pe stradă sau să o anunţe în cazul în care ei observă anumite fapte în neregulă. A avut însă şi şocul să primească în audienţă bătrâni, oameni lăsaţi fără munca de-o viaţă sau bătuţi cu bestialitate chiar de propriii copii.

Copiii ocupă primul loc în viaţa poliţistei

Şi asupra biroului în care îşi desfăşoară activitatea şi-a pus amprenta, aducându-şi cu ea câteva glastre cu flori, o icoană, zeci de cărţi, nelipsita ramă cu fotografia copiilor şi o potcoavă ce-i poartă noroc, pe care a vopsit-o şi a aşezat-o ca obiect de decor. Aşteaptă cu nerăbdare însă să intre în posesia noului sediu al Poliţiei Calafat, care dispune de 1.500 mp şi care va fi construit la standarde occidentale, în locul unei foste grădiniţe, în prezent nefuncţionale. Îi plac hainele, bijuteriile şi florile. Nu are timp de anumite „mofturi feminine“, preferând să-şi petreacă puţinul timp liber alături de copii şi de soţ.
În 1992, l-a cunoscut pe Nicolae Dorel, la Biroul Naval, cu care după numai câteva luni era deja căsătorită. De la 1 ianuarie 2007, soţul Mariei a fost transferat la Punctul de Frontieră 1 Severin, fiind nevoit zilnic să facă naveta spre casă. „În primii ani de căsnicie ne-a fost destul de greu, eram nevoită să fac naveta de la Băileşti la Calafat. Apoi, au apărut copiii: Victor, care este acum elev în clasa a VI-a, şi Mirona Elena, elevă în clasa a III-a. Comunicarea este totul într-un cuplu, iar atunci când deja Dumnezeu îţi dăruieşte copii, orizontul tău ca femeie se mută asupra acestora, lăsând pe locul doi soţul“, a adăugat Maria Păun.
Se laudă ca orice mamă cu cei doi copii, băiatul „frumos şi înalt, pasionat de baschet şi fata care visează să devină fotomodel şi este obsedată de shopping“. Şi-ar dori să ajungă mai des acasă la părinţii rămaşi în Băileşti, însă puţinul timp liber o împiedică de cele mai multe ori să-i vadă.
Împreună cu soţul a reuşit să îşi împlinească visul, să-şi construiască o casă, să-şi amenajeze o curte cu multe ronduri de flori, pe care îi place să le îngrijească singură. De 1 iunie a organizat o zi cu totul specială pentru toţi copiii Calafatului, fiecare micuţ având posibilitatea să privească de aproape trusa de la criminalistică, să tragă cu puşca, să fie amprentaţi, având posibilitatea să-şi păstreze fişa, să se plimbe în dubele de poliţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII