9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii de diabet nu au scăpat de cozi

Bolnavii de diabet nu au scăpat de cozi

Pacienţii aşteaptă în continuare cu orele la uşile cabinetelor medicale pentru a obţine reţeta în baza căreia să-şi ridice tratamentul din farmacii.

 
O zi obişnuită de vineri, cu aglomeraţie de nedescris în policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova. Bolnavii de diabet se înghesuie la uşa singurului cabinet de specialitate, pentru consultaţie şi scrisoare medicală. Unii dintre ei vin cu noaptea în cap şi, după trei-patru ore de stat în picioare, se bucură că au scăpat de calvarul aşteptării. De aici va trebui să meargă la medicul de familie pentru reţetă şi apoi la farmacie, ca să-şi ridice tratamentul.

Umilinţă

Radu Niţă, de 47 de ani, din Segarcea, a aflat în urmă cu 12 ani că are diabet. De atunci stă mai mult pe la doctori. În ultima vreme, ca să-şi ia tratamentul a trebuit să îndure ore lungi de aşteptare. „Peste tot trebuie să stai la coadă când eşti bolnav. La internare, la externare, la fişier ca să iei bon de ordine, în policlinică, la doctorul de familie şi apoi la farmacie. Iar dacă nu stai la coadă, te plimbă de la o farmacie la alta că nu se găsesc medicamentele de care ai nevoie“, a spus Niţă. Bărbatul a trebuit să aştepte şi acum. Venise de la ora 7.00 la spital şi a stat patru ore în picioare lângă uşă. Nu a putut să stea pe canapeaua din hol. Era atât de ruptă, încât, dacă te aşezai pe ea, riscai să te trezeşti şi cu un arc înfipt pe undeva prin părţile moi. Parcă cineva ar fi pus-o acolo înadins, ca să-i umilească pe bolnavi. „Veniţi şi filmaţi, să vadă toată lumea cum suntem trataţi în acest spital“, a spus unul dintre pacienţii care aşteptau la coadă.

Insulină la comandă

„Ni s-a spus şi nouă că de luna asta ne vom lua tratamentul de la orice farmacie. Sper să fie mai bine. Înainte, dacă nu găseam medicamentele la spital, nu mai aveam de unde să le luăm şi trebuia să venim în fiecare zi şi să întrebăm de ele. Acum, dacă nu găseşti într-o farmacie, poţi să te duci la alta să întrebi“, a spus Fila Bătrânu, de 58 de ani, din satul Sărbătoarea, comuna Bucovăţ.
Bolnavii nu ştiau însă că procurarea insulinei s-ar putea face mai uşor decât se aşteptau. Pentru că nici o farmacie nu se poate aproviziona cu toate tipurile de insulină, farmaciştii eliberează insulina mai degrabă pe bază de comenzi. „Se face aprovizionarea pentru toate tipurile de antidiabetice orale. Pentru insulină şi tratament oncologic, pacientul trebuie să facă o comandă la orice farmacie aflată în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Comanda va fi onorată, obligatoriu, în maximum 48 de ore“, a spus Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS