17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoţiunea de cenzură va fi dezbătută luni

Moţiunea de cenzură va fi dezbătută luni

Democraţii au reuşit în sfârşit să depună moţiunea de cenzură. Au adunat chiar 120 de semnături, ca să nu mai aibă probleme de genul celor de săptămâna trecută, când s-au prezentat în două rânduri cu numărul minim de 116 adeziuni, iar preşedintele Camerei Deputaţilor le-a returnat moţiunea, fie pentru că o semnătură apărea de două ori, fie pentru că unul dintre semnatari şi-a retras opţiunea.
Întrunite ieri, birourile permanente reunite ale celor două Camere au stabilit că textul moţiunii va fi lecturat în plenul legislativului joi, la ora 9.00, şi va fi supus dezbaterii parlamentului luni, la ora 15.00.
Pentru a se obţine demiterea guvernului este necesară adoptarea moţiunii de cenzură cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Dacă însă moţiunea de cenzură este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia în aceeaşi sesiune o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care guvernul îşi angajează răspunderea.

PSD, somat să se hotărască

Conform calculelor preşedintelui PD, Emil Boc, moţiunea ar trebui să treacă, în condiţiile în care guvernul are sprijinul a doar 20% dintre parlamentari, mai precis al PNL şi UDMR, singurele partide ce recunosc că sunt la guvernare. „PD şi PLD sunt singurele formaţiuni care şi-au asumat explicit rolul de partid de opoziţie“, a accentuat el, cerând PSD să îşi clarifice situaţia: „PSD trebuie să se lămurească – este complice sau e în opoziţie“.
Moţiunea, intitulată „Guvernul Tăriceanu trebuie să plece“, se axează pe ideea că actualul executiv ar fi cel mai slab de după 1989. Democraţii aduc critici în special domeniului justiţiei, unde, susţine Boc, activitatea lui Chiuariu a decredibilizat total reforma în justiţie şi duce la o iminentă activare a clauzei de salvgardare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS