11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de proprietari fără pământ

Mii de proprietari fără pământ

Comisia judeţeană pentru aplicarea legilor fondului funciar a validat peste 2.900 de cereri privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu toate acestea, au fost emise doar 303 titluri.

Lipsa rezervelor de teren agricol şi forestier în judeţ continuă să afecteze cetăţenii ale căror cereri privind reconstituirea dreptului de proprietate au fost soluţionate la nivel local şi validate de Comisia judeţeană pentru aplicarea legilor fondului funciar. Chiar dacă Agenţia Domeniilor Statului a cedat Oltului, prin protocoale de predare-preluare, peste 3.500 de hectare de teren, suprafaţa este departe de a rezolva problema. Deşi Comisia judeţeană pentru aplicarea legilor fondului funciar a validat peste 2.900 de solicitări pentru reconstituirea dreptului de proprietate pe o suprafaţă de 17.377 de hectare, autorităţile n-au putut emite decât 303 titluri de proprietate pentru 2.252 de hectare de teren agricol şi 1.726 de hectare de teren forestier. Acestea sunt datele prezentate, săptămâna trecută, de Prefectura Olt Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), la solicitarea acestuia.

Proprietarii, înscrişi la despăgubiri

Reprezentanţii prefecturii spun că principala cauză a numărului redus de titluri de proprietate este nu doar lipsa acută de teren în Olt, dar şi greutatea cu care ADS Bucureşti avizează documentaţiile întocmite în vederea preluării suprafeţelor din domeniul privat al statului. Or, emiterea titlurilor de proprietate este posibilă numai după încheierea protocoalelor de predare-preluare între ADS Bucureşti şi comisiile locale pentru aplicarea legilor de fond funciar, spune subprefrectul Virgil Panduru. Până în prezent, ADS Bucureşti a avizat favorabil 55 de protocoale, predând mai multor localităţi 3.555 de hectare de teren, iar în analiză se află alte 29 de protocoale pentru o suprafaţă de 2.189 de hectare. „Cu toate acestea, coroborând suprafaţa disponibilă în prezent la nivelul ADS Bucureşti cu suprafaţa ce a fost predată şi cu cea care este solicitată de comisiile locale de fond funciar, se constată că foarte mulţi proprietari vor fi înscrişi la despăgubiri“, a declarat Virgil Panduru.
Deşi Comisia judeţeană a validat solicitări privind reconstituirea dreptului de proprietate la nivelul tuturor localităţilor din judeţ, situaţia rămâne dramatică în 58 de localităţi. La Balş, unde, deşi au fost validate 120 de cereri, nici un beneficiar nu a intrat în posesia titlului. La Dobroteasa, 203 cetăţeni aşteaptă să primească titlurile, iar la Schitu şi Topana, 64 de oameni speră să intre în posesia aşteptatelor documente. Pentru solicitanţii din Morunglav, comisia a validat 77 de cereri, pentru cei din Bărăşi – 85 de cereri, iar pentru cei din Leleasca – 65. În toate aceste localităţi n-a apărut nici măcar un titlu ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate. Rezervele locale s-au consumat de mult, terenuri aflate în proprietatea privată a statului nu mai sunt, iar situaţia suprafeţelor din domeniul public al statului n-a fost clarificată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS