20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a luat moţul centrului

S-a luat moţul centrului

Inaugurarea pieţei socio-umane din Bănie a avut efectul scontat de edili, craiovenii participând în număr mare. Spectacolul i-a încântat pe cei strânşi în centru, însă, în jurul orei 13.00, căldura i-a gonit acasă pe participanţi.

Bucurie şi distracţie la cote maxime, de asta au avut parte cei peste 3.000 de craioveni care au asistat ieri la inaugurarea pieţei socio-umane din Bănie. Încă de la ora 12.00, când s-a dat startul manifestărilor, cu mic cu mare, craiovenii au venit să-şi petreacă timpul în proaspătul centru al oraşului, adunându-se pe platoul din piaţa socio-umană, acolo unde au avut loc ceremoniile. Pentru a fi martorii inaugurării, sute de persoane au invadat piaţa, pentru a nu rata surprizele anunţate de autorităţile locale. Totuşi, oamenii au avut de înfruntat temperaturi destul de ridicate, motiv pentru care după o oră de la începerea spectacolelor, mulţi s-au retras pe la casele lor, urmând să revină pe seară, pentru a asista la concertele unor artişti precum Marcel Pavel, Ştefan Bănică Junior, Smokie sau Tudor Gheorghe.

Solomon, emoţionat până la lacrimi

În deschidere a fost intonat imnul oficial al Craiovei de către corul Teatrului de Operă şi Operetă “Elena Teodorini”. Aşa cum se cuvine, a urmat slujba religioasă de sfinţire. Oltenii nu au pierdut ocazia să rostească alături de Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Olteniei, rugăciuni pentru ca inaugurarea centrului să fie de bun augur. Nici oficialităţile nu au putut lipsi de la acest moment, edilul-şef Antonie Solomon, prefectul Nicolae Giugea şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, adresându-le craiovenilor câteva cuvinte.
„De ce piaţa socio-umană?“, se întrebau craiovenii. Răspunsul le-a venit chiar de la primarul urbei, care le-a explicat celor adunaţi semnificaţia. „Este o piaţă socio-umană pentru că aici puteţi veni dumneavoastră, craiovenii, să vă întâlniţi, să vă plimbaţi şi să staţi de vorbă cu prietenii, cu persoanele care vă pot deveni prieteni şi să discutaţi despre orice, inclusiv despre preşedinţie“, a explicat Antonie Solomon. Emoţionat de atmosfera creată de craioveni, dar şi de ideea finalizării după aproximativ un an a lucrărilor din centru, la sfârşitul discursului, edilul-şef abia s-a stăpânit să nu izbucnească în plâns. „Am fost emoţionat pentru că am văzut bucuria de pe feţele oamenilor şi numai eu ştiu prin ce am trecut ca acest centru să arate cum arată astăzi“, a declarat Solomon.

Porumbei, confeti şi baloane

După ce panglica inaugurală a fost tăiată, 100 de porumbei albi au fost lăsaţi să zboare deasupra pieţei, spre deliciul celor adunaţi, care s-au arătat încântaţi de idee. Cei mai bucuroşi au fost însă cei mici, care chiar înaintea momentului se strânseseră în jurul cuştilor încercând să mângâie porumbeii. În timp ce păsările se pierdeau în zare, atmosfera s-a încins, câteva maşini speciale aruncând peste tot confeti multicolore. Craiovenii se relaxaseră deja, începând să guste din surprizele de pe 3 iunie. Cu rude şi prieteni, vecini, cunoscuţi sau simpli trecători, cu toţii începuseră să-şi împartă impresiile despre ceea ce se anunţa a fi o superpetrecere pe parcursul a câteva ore. Din spectacol nu au lipsit nici baloanele albe şi albastre, care
s-au ridicat spre cer timp de câteva minute.
„Frumos. O inaugurare pe care nu o să o uităm prea curând. Cum era acum un an aici şi cum e acum? Şi restul craiovenilor au văzut schimbarea, de aceea au venit azi aici cu toţii. Eu am venit cu nepoţica. Şi ea, cât e de mică, mi-a spus «Mamaie, e frumos aici». Centru ca la noi nu ştiu dacă mai e undeva în ţară“, a spus Mioara Vlad, pensionară. În spatele femeii, câţiva tineri aşteptau ca tonul distracţiei să fie dat de muzica bună care fusese anunţată. „Am venit pentru spectacol. Fântâna arteziană cântătoare am mai văzut-o când au făcut probe la ea şi mi s-a părut specială. La noi nu s-a mai văzut şi dă bine în centru, pe unde trece toată lumea. E cartea noastră de vizită”, a afirmat Dan Smarandache, elev în clasa a XI-a.

Fântâna cântătoare, vedeta zilei

Nici fântânile arteziene nu au fost uitate de oficialităţi, fiecare fiind dezvelită de prelata albastră cu care era acoperită. La principala fântână, scenariul pus la punct de organizatori a eşuat, deoarece baloanele care ar fi trebuit să ridice prelata nu s-au înălţat, fiind nevoie de intervenţia câtorva muncitori pentru a descoperi fântâna. Câteva minute mai târziu, când jeturile de apă se jucau sub ochii lor, craiovenii păreau că au şi uitat de acel mic incident. În schimb, privitorii încercau să imortalizeze momentul, fiecare cu ce avea la îndemână, aparate foto, camere video sau telefoane mobile. „Craiova e în sărbătoare. Avem de ce să ne bucurăm şi asta facem pentru că ştim cel mai bine cum să ne distrăm. Avem un centru demn de 2007“, a precizat Viorel Neagoe, un craiovean, însoţit la petrecerea din centru de soţie şi fiica lor de trei ani. La câţiva metri, altă familie numeroasă. George Nica a povestit cum şi-a luat părinţii, cei trei copii, fraţii, cumnatele şi nepoţii şi au poposit la petrecerea din centru. „Era ziua noastră de pădure, dar ne-am gândit duminica asta să facem altceva dacă tot avem ocazia. A fost un spectacol frumos, iar acum aşteptăm să cânte muzicanţii“, a declarat Nica.
După ce oficialităţile şi-au încheiat misiunea a venit rândul artiştilor să-i facă pe craioveni să se simtă bine la ei acasă. Majoritatea spectatorilor au preferat să plece din piaţă din cauza căldurii. Pe scena din piaţa socio-umană au urcat pe rând Mircea Vintilă, Zoia Alecu, Maria Gheorghiu, formaţia de muzică medievală „Pontice“ şi formaţii de elevi din şcolile craiovene. În partea a doua, dedicată muzicii populare, îşi anunţaseră apariţia printre alţii Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu, Constantin Enceanu sau Nineta Popa. Maratonul de pe 3 iunie a fost încununat cu un foc de artificii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII