14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHorezu, capitala ceramicii europene

Horezu, capitala ceramicii europene

Meşteri populari din 15 judeţe din România şi reprezentanţi ai ceramicii din Franţa şi Germania şi-au expus lucrările pe platoul Trei Stejari, la Târgul Cocoşul de Hurez, care a avut loc între 1 şi 3 iunie.

Ediţia a XXXVII-a a Cocoşului de Hurez, cel mai reprezentativ şi mai frumos târg de ceramică din ţară, s-a deschis vineri. La târg şi-au expus lucrările ceramice 70 de meşteri din 15 judeţe din ţară. Pe lângă ceramiştii români, la târg şi-au expus lucrările şi meşteri din Franţa şi Germania. „Este poate cea mai numeroasă participare la târg şi acest Cocoş de Hurez promovează Oltenia de sub munte. Cocoşul de Hurez a făcut deja istorie în ţară şi în străinătate. Avem anul acesta la târg reprezentanţi din Franţa şi Germania“, a declarat primarul oraşului Horezu, Gheorghe Niţă. Edilul oraşului a susţinut că nu ştie câţi bani s-au cheltuit pentru a organiza festivalul de ceramică, deoarece a avut şi foarte multe sponsorizări. „De când sărbătorim târgul de ceramică este pentru prima dată când cocoşul a intrat în Uniunea Europeană“, a spus Anuţa Handolescu, prefectul judeţului, celor prezenţi la târg. După deschidere, invitaţii au vizitat tarabele cu lucrările de ceramică expuse în cadrul târgului şi fiecare şi-a cumpărat un suvenir. „Am văzut toate lucrările expuse în cadrul târgului. Mi-am cumpărat o oală din pământ în care să fierb sarmalele şi am primit cadou un coş din răchită de la un meşter“, a precizat Anuţa Handolescu.

Theodor Stolojan şi-a cumpărat farfurii

La deschiderea târgului a fost prezent şi Theodor Stolojan, preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLD). Acesta a fost însoţit de mai mulţi membri PLD, printre care şi vicepreşedinta partidului Raluca Turcan. După deschidere, Theodor Stolojan a vizitat târgul de ceramică şi a cumpărat o icoană şi mai multe farfurii. Icoana pictată pe sticlă cu ramă din lemn sculptată a luat-o de la un meşter din judeţul Argeş. Toţi meşterii de la care a cumpărat lucrări i-au făcut lui Theodor Stolojan reducere şi alte obiecte cadou. „Este pentru a treia oară când vin la acest festival. E o plăcere să vin în judeţul Vâlcea. În acest an, meşterii populari s-au întrecut pe ei. Am luat mai multe farfurii de la meşteri din diferite zone ale ţări şi o icoană. Nu sunt mare colecţionar, cumpăr ceea ce îmi place. Am o căbănuţă din lemn în care pun toate aceste lucrări ale meşterilor“, a spus Theodor Stolojan.

Şi-au unit destinele la Cocoşul de Hurezu

La târgul de ceramică, primarul Gheorghe Niţă a unit destinele a doi tineri din oraşul Horezu, chiar pe platoul Trei Stejari. Ceremonia a
început în jurul orei 11.45, unde rudele acestora şi vizitatorii târgului au fost martori. Alin Munteanu şi Ioana Sfătolia, ambii din oraşul Horezu, au acceptat propunerea primarului de a se căsători la târgul de ceramică, fiind pentru câteva minute în centrul atenţiei. „Noi
ne-am programat cununia civilă cu ceva timp în urmă, neştiind că o să fie o dată cu târgul de ceramică. Am fost să depunem actele şi primarul ne-a propus să ne căsătorim în direct la târg, spunându-ne că şi anul trecut a mai cununat o pereche. La început mi s-a părut ciudat, dar apoi ne-am gândit mai bine şi am acceptat, pentru că este ceva unic în viaţă“, a declarat mireasa, Ioana. Manifestările au continuat sâmbătă, la Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu“, unde a avut loc un concert de muzică populară, susţinut de ansamblul „Rapsodia Vâlceană“. Între orele 17.00 – 18.30, la Palatul Brâncovenesc de la Mănăstirea Hurezi s-a desfăşurat tot sâmbătă un colocviu pe tema „Olăritul, meşteşug cu valenţe identitare în concertul lumii europene“. După colocviu, a avut loc festivitatea de premiere a concursului de creaţie, iar la ora 20.00, la Trapeza Mănăstirii Hurezi, primăria a oferit invitaţilor o recepţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS