14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSeif comunist, bun la vremuri democrate

Seif comunist, bun la vremuri democrate

Lăsând la o parte primăria fără firmă din magazin – instalată în vechiul centru comercial în urma revendicării fostului sediu de către proprietar – o ciudăţenie anume le întrece pe toate şi atrage atenţia oricui trece pragul biroului de primar din Bucovăţ. Este vorba despre o uşă de fier, acoperită cu grilaj de fier şi prevăzută cu două zăvoare grele, fiecare cu lacătul lui. Ai zice că toată vistieria statului a fost ferecată după kilogramele de fier! Din spusele edilului comunei, se pare că încăperea nu era deloc neobişnuită vremurilor dinainte de ’89.
„În clădirea aceasta a funcţionat magazinul mixt al Cooperativei de Consum Bucovăţ, iar la mine în birou era casieria cu seiful ei. Aşa cum prevedeau legile de atunci, seiful trebuia să fie zidit şi închis cu uşă de fier“, explică primarul Vasile Constantin.
După ce sediul vechi al primăriei a fost revendicat – adică acum vreun an –  primarul a mutat birourile instituţiei pe care o conduce în fostul magazin. Lui i-a revenit desigur cea mai trainică şi mai bine zăvorâtă încăpere – casieria. Care în prezent nu adăposteşte decât cutii vechi, goale şi nişte sigilii cu ştampile roşii.
„Pentru că nu ne-am mutat aici de prea multă vreme, încăperea nu a fost dată încă în folosinţă“, spune Vasile Constantin. „O singură dată ne-am servit de ea, şi numai pentru o noapte: în seara referendumului, atunci când am închis aici, până a doua zi dimineaţa, voturile alegătorilor. Pentru a fi în deplină siguranţă, am sigilat totul: zăvoarele, gura de la pod aflată în plafonul încăperii, fereastra. Se pare că seiful nostru de modă veche şi-a făcut treaba cum trebuie: voturile pentru Băsescu au ajuns intacte la numărătoare!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS