19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAcasă, în ploaie şi frig

Acasă, în ploaie şi frig

Membrii unei familii de craioveni dorm în frig, după ce joi au fost evacuaţi din casa în care au trăit peste 30 de ani. Printre victimele sistemului se numără şi trei minori, obligaţi să trăiască în condiţii vitrege.

24 de ore petrecute afară, în frig şi ploaie, sub o prelată incoloră, dormind pe canapele vechi, între cratiţe şi tigăi. Aşa şi-au petrecut timpul membrii unei familii din Craiova scoşi afară din casa unde locuiau cu chirie. Neavând la cine să apeleze, să-i adăpostească, nici măcar pentru câteva zile, oamenii şi-au improvizat un adăpost în faţa casei, de pe strada Carol I, acolo unde au locuit mai bine de 30 de ani. Cu nepoţii şi copiii, capul familiei, Traian Zlotea, a fost nevoit să îşi părăsească locuinţa, după ce o rudă a fostului proprietar i-a aruncat în stradă.
„Au venit pe la ora 14.00, cu jandarmi şi poliţie, şi ne-au luat pe sus să ieşim din casa lor. Nu ne-au arătat nici un act, ci pur şi simplu ne-au târât în stradă. Am încercat să ne luăm toate lucrurile, dar pe cele pe care le-am uitat ni le-au aruncat afară şi s-a ales praful de ele“, a spus Zlotea.
Soţia bărbatului, Gheorghiţa Costache, a povestit că necazurile au început în urmă cu cinci ani, când au aflat că locuinţa unde stăteau era revendicată. După ce s-au judecat ani de-a rândul cu moştenitorii imobilului, familia Zlotea a fost evacuată joi, deşi nu ştia că a pierdut procesul.

Copiii, hrăniţi de vecini

În timp ce adulţii îşi făceau planuri cum şi când să apeleze la primărie pentru a le găsi câteva camere, măcar provizoriu, cei mici se înghesuiseră într-un colţ, sub prelată, doar-doar ploaia nu va mai ajunge la ei. Mezinul familiei, Anghel, de trei ani, sora lui, Ana Maria, de şase ani, şi Cristiana, de 12 ani, verişoara lor, aşteptau ca părinţii să le găsească cât mai repede o casă, pentru a nu mai fi nevoiţi să doarmă afară. Vecinii le aduceau ce puteau, pentru a nu-i lăsa să moară de foame. Un ceai, un sandviş sau un măr poposeau pe rând pe măsuţa de sub prelată, pentru a potoli foamea celor mici. Situaţia o afecta însă cel mai rău pe Cristiana, fetiţa din clasa a VI-a, care are bubat. Deşi ar fi trebuit să stea confortabil, într-o cameră călduţă, copila era nevoită să îndure frigul. Nici Anghel nu suporta însă prea uşor statul în frig, din când în când frecându-şi mânuţele să le încălzească.
„E greu! Păi cum să nu ne fie greu când stăm în ploaie? Am vrut să ne ducem pe câmp să ne punem un cort, dar n-aţi văzut câte cazuri sunt de copii răpiţi. Ne e frică să nu-i ia noaptea de lângă noi şi să-i vândă. Mai bine stăm aici. Trebuie să ne ajute şi pe noi primăria cu ceva“, a adăugat Traian Zlotea. „Am avut un apartament pe numele nostru în Craioviţa şi l-am dat pentru patru camere în casa asta, şi acum ne-au lăsat pe drumuri. Asta-i lege?“, a continuat cu lacrimi în ochi soţia bărbatului. Oamenii se consideră nedreptăţiţi şi abandonaţi de autorităţile locale.

Nu sunt bani

Reprezentanţii primăriei susţin, în schimb, că nu sunt bani pentru locuinţe sociale, asta deşi, potrivit Ordonanţei nr. 68/2006, municipalitatea este obligată să le asigure un acoperiş deasupra capului persoanelor evacuate. Bani pentru implementarea acestui proiect nu s-au găsit, totuşi cei care au de suferit sunt oamenii amărâţi care au ajuns în situaţia să trăiască pe străzi. Ultimul caz de acest gen a fost al familiei Nicola, care a fost dată afară din casa de pe strada General Dragalina, la începutul lunii martie 2007. Atunci, ca şi acum, autorităţile locale au ridicat neputincioase din umeri, negăsind soluţii pentru craiovenii ajunşi să trăiască sub cerul liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII