17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMai mulţi furnizori de servicii medicale pentru gorjeni

Mai mulţi furnizori de servicii medicale pentru gorjeni

Casa de Asigurări de Sănătate Gorj este în plin proces de evaluare a furnizorilor de servicii medicale din judeţ, numărul acestora fiind mai mare decât anul trecut.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj a evaluat peste 90% dintre furnizorii de servicii medicale din judeţ. Verificarea acestora şi semnarea contractelor trebuie finalizate până cel târziu pe 1 iulie, conform prevederilor legale. Majoritatea furnizorilor de servicii medicale către populaţie au deja încheiate contracte cu CAS Gorj, trebuind să mai fie verificaţi circa 30 de furnizori din municipiul Târgu Jiu, precum şi cele opt spitale din judeţ. Casa va colabora şi cu unităţile spitaliceşti din judeţ, cu toate că acestea nu au avut în ultimii ani autorizaţii sanitare de funcţionare, primind avize provizorii. Motivul este legat de modul în care arată anumite secţii.

Ofertă mai mare

Gheorghe Cocină, directorul CAS Gorj, a mai spus că, spre deosebire de anul trecut, când CAS a încheiat contracte cu 447 de furnizori de servicii medicale, anul acesta, instituţia va colabora cu 515 furnizori de servicii în domeniul sănătăţii. Faţă de anul trecut, au mai apărut trei cabinete de asistenţă medicală de familie, în prezent fiind 200. Există 174 de prestatori de servicii pentru tratamentul ambulatoriu şi 36 în domeniul investigaţiilor paraclinice şi laboratoare de analize. De asemenea, CAS a semnat contracte cu 62 de cabinete stomatologice şi 58 de farmacii: „Înregistrăm o situaţie foarte bună la medicii de familie şi avem asigurate toate localităţile, mai puţin Roşia de Amaradia, unde nu există decât un punct de lucru“, a precizat Gheorghe Cocină.

50.000 de gorjeni neasiguraţi

Conducerea CAS Gorj a mai precizat că, pentru a avea o situaţie mai bună a persoanelor de care se ocupă, medicii de familie vor primi laptopuri care vor avea instalate programe speciale de evidenţă. O problemă deosebită în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale o au cei peste 50.000 de gorjeni neasiguraţi, adică 15% din total. Aceştia trebuie să-şi plătească asistenţa medicală. Conform datelor deţinute de CAS, în Gorj există 315.000 de persoane asigurate: „Trebuie să lucrezi sau să te încadrezi în condiţiile legii. Cei neasiguraţi nu au venituri şi nu pot să plătească. Suma este de 250.000 de lei vechi pe lună. Asta e situaţia“, a mai afirmat directorul Cocină. În ceea ce priveşte medicamentele gratuite şi compensate, bugetul lunar pus la dispoziţie de CAS farmaciilor este de 20 de miliarde de lei. Întrucât medicamentele s-au epuizat de fiecare dată în primele zile ale lunii, Casa trebuie să apeleze la fondul de rezervă. Pentru a putea să lucreze în continuare cu farmaciile, este necesară o rectificare de buget pentru trimestrul al treilea. În acest an, suma alocată judeţului Gorj pentru medicamentele gratuite şi compensate a fost de 225 de miliarde de lei vechi, însă s-a dovedit insuficientă.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS